La gravetat de la Covid pot estar relacionada amb l'estat de la microbiota intestinal
La composició de la microbiota influiria en la gravetat de la Covid

La gravetat de la Covid pot estar relacionada amb l'estat de la microbiota intestinal

Així ho suggereix un estudi fet a Hong Kong que mostra la relació entre les espècies de bacteris i els processos inflamatoris

Xavier DuranActualitzat

El tipus d'espècies de microorganismes presents a l'intestí estaria relacionat amb la gravetat de la Covid-19, perquè influiria en la resposta del sistema immunitari de l'individu.

Així ho suggereix un estudi fet per investigadors de Hong Kong, liderats per Siew C Ng, de la Universitat Xinesa de l'antiga colònia britànica. L'article s'ha publicat a la revista Gut.

L'estudi es va fer amb cent pacients amb infecció confirmada al laboratori de SARS-CoV-2 i dels quals es van analitzar sang, femtes i informació clínica. En 27 d'aquests malalts es van seguir analitzant les femtes fins a 30 dies després d'haver eliminat el virus.

Les espècies presents i la seva abundància en cada malalt es va fer per seqüenciació de tot l'ADN obtingut de les femtes. Es van comparar les dades dels malalts de Covid, dividits en quatre grups segons la gravetat, i de persones que no tenien Covid.

Els resultats indiquen que la composició del microbioma -el genoma de tots els bacteris presents- estava alterat en les persones amb Covid, independentment de si havien rebut medicació o no.

Concretament, diversos bacteris coneguts pel seu potencial per modular la resposta immunitària, com Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale i bífids, estaven presents en molta menys quantitat en els malalts de Covid i es mantenien en nivells baixos 30 dies després d'haver eliminat el virus.


Possible eina clínica

Pels autors, la conclusió és que la composició de la microbiota intestinal està relacionada amb processos inflamatoris i amb marcadors d'aquesta activitat, com les citoquines -proteïnes necessàries per a la comunicació entre cèl·lules.

Com que sovint és la resposta immunitària exagerada al virus el que provoca aquests processos i agreuja la malaltia, els autors consideren que la Covid es podria controlar, almenys en part, alterant la composició de la microbiota.

Els investigadors assenyalen que degut al període estudiat no poden extrapolar les dades i aplicar-les a la Covid persistent, en què els símptomes s'allarguen mesos.

Sobre la possible importància clínica del treball, la revista afirma això:

"La potenciació d'espècies beneficioses de l'intestí que disminueixen amb la Covid-19 podria servir com a nou camí per mitigar la malaltia greu, subratllant la importància de controlar la microbiota intestinal dels pacients, durant la Covid i després."

També recorden que altres estudis han ressaltat la relació de certes espècies de bacteris intestinals amb la resposta a altres malalties inflamatòries.

 

Algunes mancances de l'estudi

Tot i així, també reconeixen certes mancances de l'estudi, com ara que el tractament clínic als pacients era heterogeni i això podia afectar la microbiota. Per això caldria, diuen, fer un estudi controlat amb grups homogenis.

I afegeixen que la composició de la microbiota intestinal és molt heterogènia entre les poblacions humanes i els canvis poden ser diferents en altres regions biogeogràfiques.

Malgrat tot, conclouen que cal recerca urgent per comprendre aquest mecanisme:

"Amb proves creixents que els microorganismes de l'intestí estan relacionats amb les malalties inflamatòries dintre de l'intestí i més enllà, aquests descobriments subratllen la necessitat urgent de comprendre el paper específic dels microorganismes de l'intestí humà en la funció immune i en la inflamació sistèmica."

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Recerca científica
Anar al contingut