La GoPro d'un policia al Col·legi Verd de Girona l'1-O, la prova que el jutge no vol acceptar

El policia que va perdre la GoPro en les càrregues de l'1-O al Col·legi Verd havia de declarar aquest dilluns però s'ha posposat fins divendres

Marta MasóActualitzat

Aquest dilluns havia de declarar als jutjats de Girona com a testimoni el policia que duia una càmera GoPro en l'actuació de l'1-O al Col·legi Verd, però la seva declaració s'ha posposat fins divendres.

Els advocats de l'acusació, que representen més de 200 ferits, han anat aquest matí als jutjats perquè no se'ls havia notificat el canvi de data. En canvi, al fiscal i a l'advocat de l'Estat sí que se'ls havia avisat que la vista se celebraria divendres.

Aquest és el segon cop que se suspèn la declaració d'aquest policia. Fa dos mesos va començar a testificar per videoconferència des de Madrid, però la declaració es va haver de posposar perquè el sistema es va espatllar.


El jutjat no vol incloure les imatges com a prova

L'acusació demana que les imatges de la GoPro s'incloguin a la querella, però des dels jutjats no es considera una prova vàlida perquè el policia al·lega que l'hi van robar durant l'entrada a l'escola. Els advocats dels ferits, en canvi, en defensen la validesa.

A les imatges de la càmera personal de l'agent s'hi veuen els moments previs a l'entrada al Col·legi Verd. Segons aquest inspector, un dels manifestants l'hi va arrencar just abans d'entrar al pati de l'escola, va caure a terra i no la va poder recuperar. Per això, la jutge que instrueix la querella no vol incloure la càmera com a prova.

Interactiu relacionat: El mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

Els advocats dels ferits, en canvi, consideren que és un document important. Al·leguen que en l'enregistrament queda demostrat que part de l'operatiu de l'1 d'octubre es va coordinar a través de telèfons particulars per evitar que les ordres quedessin enregistrades per un canal oficial.

 

 

L'inspector de la GoPro va negar les comunicacions privades quan va testificar al Tribunal Suprem en el judici del procés. L'advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, l'hi va preguntar directament:

Salellas: Abans d'entrar al centre, vostès es comunicaven amb els seus superiors amb els telèfons mòbils?

Agent: Abans d'entrar al local? No.

Salellas: Va fer vostè alguna trucada per telèfon al seu superior?

Agent: Després, sí. Abans, no.

La declaració queda desmentida en les imatges de la càmera, on es veu i se sent com l'agent fa una trucada des d'un mòbil, just abans d'entrar al Col·legi Verd. A la pantalla del telèfon, fins i tot, s'hi pot llegir el cognom del seu interlocutor, que coincideix amb un cap de la Policia Nacional a Girona.

 

 

En el vídeo, el policia li comunica per telèfon al seu cap que accedir al centre està sent complicat:

 

 

Esbrinar com es van fer les comunicacions policials el Primer d'Octubre ha de servir per esvair una de les incògnites més grans de l'1-O: qui va ordenar les càrregues i quan. Durant el judici del procés, cap dels comandaments de l'operatiu va assumir aquesta responsabilitat.

 

 

Davant del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga l'actuació policial a la ciutat, el coronel de la Guàrdia Civil i coordinador de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos, i l'exnúmero 2 d'Interior José Antonio Nieto es van passar la pilota sobre qui prenia les ordres.

Al jutjat de Barcelona, però, ha aparegut aquest desembre una altra peça del trencaclosques. Quatre comandaments policials van donar un nom en la seva declaració al jutjat: "Marte". És el nom en clau del cap de la Unitat d'Intervenció Policial de Barcelona, José Miguel Ruiz Iguzquiza.

Aquest mateix dilluns també han de declarar a Barcelona els inspectors en cap de la Policia Nacional que van actuar al centre educatiu Joan Fuster, el de Trini Jove i Estel, el de Projecte Montserdà i Infant Jesús i finalment el que va intervenir a l'Escola Els Horts i a l'Institut Joan Boscà.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPolicia NacionalProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut