El Calafate

La glacera Perito Moreno comença a trencar-se a l'Argentina en ple hivern

La glacera Perito Moreno, situada al sud de l'Argentina, ha començat un procés de trencament que ha aixecat una gran expectació entre la població local i els turistes que s'hi han desplaçat a presenciar-ho. Fa uns dies, va aparèixer una esquerda a la zona del dic que la glacera forma sobre la península Magallanes del llac Argentino i van començar a caure grans trossos de gel. El que és inusual d'aquest fenomen, que passa habitualment cada quatre o cinc anys, és que s'estigui produint en ple hivern austral, amb temperatures sota zero. La imatge d'aquest espectacle natural es pot seguir en directe per internet.

Actualitzat

El trencament de la massa de gel és un fenomen provocat per la pressió de les aigües sobre el dic que forma el gel, que comença a esquerdar-se fins a formar un forat en forma d'arc. Aquest túnel és el que va debilitant les parets de la glacera, que acaben enfonsant-se al llac provocant unes onades espectaculars.

Aquesta és una de les poques masses de gel d'aquestes característiques que hi ha al món que es manté estable i no retrocedeix com a conseqüència de l'escalfament global. Es calcula que la glacera avança a un ritme d'entre 30 i 60 centímetres diaris, segons mitjans locals.

El Perito Moreno té uns 200 quilòmetres quadrats d'extensió, uns 2,8 quilòmetres de llarg i una altura d'uns 70 metres sobre el nivell de les aigües del llac. La glacera està situada a la província de Santa Cruz, a la Patagònia, sobre la serralada dels Andes, límit natural entre l'Argentina i Xile.

La secretaria de Turisme de Santa Cruz difon imatges de la glacera en directe a través de la seva web.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut