El primer ministre italià, Giuseppe Conte (Reuters/Remo Casilli)

La gestió de la Covid a Itàlia, cosa d'homes: denuncien que el govern només té 4 assessores

Científiques italianes han criticat que en els dos grups d'experts que ha creat el govern Conte només hi ha 4 dones, enfront de 33 homes

RedaccióActualitzat

El govern de Giuseppe Conte, com altres governs de tot el món, va crear un primer grup d'experts per gestionar la pandèmia de la Covid-19 i, més endavant, un segon equip per estudiar l'aplicació del desconfinament. A Itàlia, les dones en el món sanitari són majoria, però, entre els dos equips d'experts, hi ha 33 homes i 4 dones, una desproporció que han denunciat científiques, parlamentàries i associacions de dones.

En el primer grup no hi havia cap dona, i al segon, després de les crítiques, eren un 20%.

 

Les protestes han servit perquè Conte hagi demanat al cap de Protecció Civil que integri el comitè cientificotècnic amb "una presència femenina adequada" i ha convidat tots els ministres a tenir en compte l'equilibri de gènere en la formació dels grups de treball.

La ministra de Família i d'Igualtat, Elena Bonetti, ha decidit crear un grup d'expertes de diferents àmbits, batejat com a Dones per a un Nou Renaixement, amb l'objectiu de "reiniciar Itàlia" en el camí del talent femení, seguint la "tenacitat i coratge" de la que va ser la primera presidenta de la Cambra de Diputats d'Itàlia, Nilde Iotti, de qui es commemora el centenari del naixement.

 

 

La creació d'un grup exclusivament femení tampoc ha agradat gaire al grup de més de 80 científiques que es van queixar a Conte. Demanen equips en què es tinguin en compte les capacitats de les dones i els homes i són més partidàries de fer una base de dades amb els currículums de les persones d'alta competència per ajudar a triar-ne les més adequades.

Paola Romagnomi, professora de Nefrologia i signant de la protesta, ha destacat que el 56 per cent dels metges són dones i el 80 per cent del personal sanitari també és femení. A més, denuncia que "a l'hora de triar una persona per a una posició de poder, a Itàlia hi ha un problema cultural" i "forma part de la nostra cultura atribuir més competència als homes".

 

Primera reunió de Pedro Sánchez i el ministre Salvador Illa amb el comitè científic, el 21 de març del 2020 (Moncloa)

 

Comitè científic espanyol

A Espanya, el comitè científic de la Covid-19 es va crear al març amb sis membres, liderats pel director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Està format per Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona; Hermelinda Vanaclocha, sotsdirectora d'Epidemiologia de la Generalitat Valenciana; María Teresa Moreno, directora de la Unitat d'Investigació en Cures i Serveis de Salut de l'Institut de Salut Carlos III,  Agustín Portela, responsable del Laboratori Oficial de Control de Medicaments de Productes Biològics de l'Agència Espanyola de Medicaments,  Inmaculada Casas, viròloga del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III; i Miguel Hernán, professor de Bioestadística i Epidemiologia de l'Escola de Salut Pública de la Universitat Harvard.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus ItàliaFeminisme
Anar al contingut