Barcelona

La Generalitat vol impulsar un pla de reconversió industrial a les Terres de l'Ebre

La direcció de LEAR assegura que la Generalitat no els ha ofert mai ajuts per poder fer reflotar la producció de la planta de Roquetes, com ha assegurat el govern diverses vegades. Tot i això, l'empresa assegura que no té productes nous per evitar el tancament de la factoria. Així ho han explicat els sindicats després d'haver-se reunit amb la direcció de la planta. El secretari d'Indústria, Antoni Soy, ha assegurat, per la seva banda, que el govern català ha estat treballant molts anys en la industrialització de les Terres de l'Ebre, si bé la crisi ha portat diverses empreses interessades a establir-se a la zona a suspendre temporalment els seus projectes.

Actualitzat
Soy ha defensat l'actuació de la Generalitat i ha advocat per impulsar un pla de reconversió industrial a les Terres de l'Ebre en què participin totes les administracions -govern, Generalitat i ajuntaments-, els agents socials -sindicats i empresaris- i el territori "de manera coordinada".

El secretari d'Indústria ha explicat, en aquest sentit, que tant el govern català com els sindicats i la pròpia empresa sabien des de feia temps la difícil situació de Lear, que fabrica un producte de baix valor afegit -cablejat elèctric per a automòbils- i té un únic client. Davant aquesta situació, ha indicat Soy, l'executiu autonòmic, tant l'actual tripartit com l'anterior govern de CiU, va parlar amb la multinacional per intentar que la planta de Roquetes diversifiqués la seva producció i fabriqués articles més competitius, però no en va obtenir una resposta satisfactòria.

La Generalitat també ha intentat trobar noves empreses que volguessin invertir i establir-se a les Terres de l'Ebre. El govern, ha apuntat Soy, ha treballat "molt especialment" amb tres companyies, amb les quals es van fer "grans avenços" perquè s'instal·lessin allà. Els projectes, no obstant això, es van truncar per la crisi. "Semblava que la inversió d'alguna empresa podia ser imminent, però es va decidir paralitzar el projecte a l'espera de conèixer l'evolució de la crisi", ha afegit Soy.

El responsable d'Indústria creu que el que cal fer ara és establir un pla de reconversió industrial amb la col·laboració de tots els agents socials, polítics i econòmics implicats. En aquests moments, ha apuntat, "s'han de considerar totes les possibilitats", inclòs el manteniment de la planta de Lear amb una altra activitat, per a la qual cosa la Generalitat estaria disposada a atorgar crèdits a la multinacional. "Si això no és possible caldrà pensar en un pla B", ha subratllat Antoni Soy.
Anar al contingut