Barcelona

La Generalitat tem que les eleccions frenin la negociació dels traspassos de l'Estatut

Abans d'acabar l'any, els governs català i l'espanyol s'havien de reunir per arribar a un acord sobre el traspàs de competències de Rodalies, inspecció de treball i immigració. Tres temes clau de l'Estatut en què estava previst que Catalunya assumís les competències abans d'acabar l'any. Però la falta de consens entre totes dues parts compromet la celebració d'aquesta cimera bilateral, que podria quedar ajornada fins després de les eleccions del març. El govern català acusa l'executiu espanyol de fer una lectura restrictiva del nou Estatut.

Actualitzat
El govern català veu difícil fer a finals d'any la reunió prevista amb l'executiu espanyol per acordar diferents traspassos d'acord amb l'Estatut. José Luis Rodríguez Zapatero va prometre per l'1 de gener aquest traspàs, així com d'altres de significatius, com els permisos de treball en matèria d'immigració o la mateixa inspecció de treball.

La Generalitat tem que la proximitat de les eleccions generals freni la negociació amb el PSOE sobre els pròxims traspassos de competències derivats de l'Estatut. De moment, la primera cita per seguir transferint responsabilitats a Catalunya no té data. En teoria, Estat i Generalitat s'havien de reunir abans del 2008, però el desmembre avança i no s'ha fet cap pas per incloure la trobada en l'agenda dels dos governs. Fonts del govern han indicat a Catalunya Informació que fins i tot s'apunta que serà difícil fer una reunió de la comissió bilateral Generalitat-Estat abans del març a causa de la dinàmica electoral.

Això implica que la negociació d'alguns traspassos queda congelada. El traspàs de Rodalies està, ara com ara, en via morta. Tampoc hi ha acord, de moment, entre els governs català i espanyol en les transferències sobre immigració i sobre la inspecció de treball. Tres temes clau que l'Estatut atribuïa a Catalunya. La comissió bilateral Estat-Generalitat també ultima altres traspassos com les comunicacions electròniques i l'homologació de títols estrangers no universitaris.

Garantia d'acords ferms

El primer a denunciar la situació ha estat el govern català. La Generalitat lamenta aquest bloqueig i adverteix que vol garanties que el PSOE té voluntat d'arribar a acords ferms. La Generalitat considera que si no ha de servir per avançar no cal perdre el temps. Segons ha pogut saber Catalunya Informació, també es dubta que es faci cap trobada bilateral abans del març a causa de la proximitat de les eleccions. De moment, el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, no ho veu gens clar i ha anunciat que no viatjarà a Madrid si no és per obtenir els traspassos. De fet, ja fa uns dies que va reclamar a l'administració de Zapatero un canvi de xip, ja que no es tracta, segons deia, d'atendre reivindicacions catalanes, sinó de complir la llei que és l'Estatut.

El diputat d'Iniciativa per Catalunya-Verds i exconseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, encara va més enllà i lamenta que el PSC i el PSOE mostrin interessos electorals diferents.


Anar al contingut