Imatges de la vivenda afectada per l'incendi
Imatges de la vivenda afectada per l'incendi

Multa de 500.000 euros a Gas Natural pel cas de la mort d'una àvia a Reus

La dona de 81 any tenia la llum tallada i s'il·luminava amb espelmes

RedaccióActualitzat

La dona de 81 anys va morir el passat 14 de novembre després que una de les espelmes que utilitzava per il·luminar-se, perquè tenia la llum tallada des de feia dos mesos, caigués i provoqués un incendi mortal.

La Generalitat imposa una sanció de 500.000 euros a Gas Natural per vulnerar la normativa contra la pobresa energètica. Gas Natural té dos mesos per recórrer la sanció.

La Generalitat va obrir un expedient sancionador contra Gas Natural. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va qualificar els fets de "molt greus", i va explicar que després d'estudiar les al·legacions presentades per l'empresa "no hi ha cap raó" que justifiqui que no s'avisés als serveis socials de l'Ajuntament com indica la llei.

La mort de la dona va obrir un debat sobre la pobresa energètica i quines eren les reponsabilitats de les administracions i de les companyies subministradores.

Gas Natural va tallar la llum elèctrica a la dona però va ssegurar que no coneixia la seva situació de vulnerabilitat. En un comunicat va explicar que hi havia un conveni vigent amb l'Ajuntament de Reus, però que en els llistats de clients en risc socioeconòmic que li havien facilitat des del 2014 ella no hi era.

En el mateix comunicat la companyia va reclamar que "es clarifiquin i unifiquin les diferents competències i normatives" per "agilitar i fer efectiva l'atenció als clients vulnerables."

La portaveu de la plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano,va explicar que les companyies no poden argumentar que no els han facilitat la informació, perquè la llei les obliga a preguntar als Serveis Socials, quan hi ha un impagament, i no poden tallar la llum fins que no tinguin resposta.

L'Ajuntament de Reus reitera que Gas Natural no va notificar el tall de llum

L'Ajuntament de Reus ha fet un comunicat expressant que vol fer pública, novament, la defensa de la llei com un instrument eficaç per lluitar contra la pobresa energètica.

"La decisió de la Generalitat confirma, una vegada més, que la companyia elèctrica no va notificar als Serveis Socials de l'Ajuntament el tall de llum, tal i com preveu la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica."


L'Ajuntament de Reus torna a emplaçar la companyia a signar els convenis de col·laboració que plantegen les diferents administracions públiques per lluitar contra la pobresa energètica.

També assegura que, a dia d'avui, la companyia Gas Natural està realitzant notificacions de tall de subministrament, tal i com preveu la normativa.

Anar al contingut