Barcelona

La Generalitat retallarà més el pressupost, però no reduirà conselleries

El govern català ha assumit que haurà d'aplicar una altra retallada al pressupost, sempre que ho facin la resta de les administracions i, "el primer", l'Estat, al qual ha instat a respectar la disposició de l'Estatut que diu que ha d'invertir a Catalunya en infraestructures el 18,8% d'allò que gasti. La Generalitat no concretarà la dimensió de l'ajust pressupostari ni on l'aplicarà fins que conegui els detalls de la retallada del govern central. Tot i això, el conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha avançat que el nou ajust afectarà tots els capítols del pressupost, inclòs el sou dels funcionaris i els empleats públics. Nadal ha negat, però, que es redueixi el nombre de conselleries ni l'estructura del govern.

Actualitzat
La Generalitat està a l'espera de conèixer els detalls de la retallada anunciada ahir per l'executiu central, que preveu que les autonomies hauran d'assumir part de la retallada addicional del dèficit públic el 2010 i el 2011, de manera que seran convocades a un consell de política fiscal i financera.

Nadal ha dit que la Generalitat està disposada a donar un cop de mà a l'hora de complir les recomanacions de la Unió Europea per retallar el dèficit públic, encara que entén que "tothom" ha d'assumir les retallades, i l'Estat, "el primer".

En tot cas, Nadal, que entén que un dels capítols afectats serà el de les inversions en infraestructures, ha recordat al govern central que haurà de complir igualment la disposició addicional tercera de l'Estatut, que estableix que l'Estat ha d'invertir a Catalunya el percentatge del PIB català en el conjunt d'Espanya (el 18,8%). Si l'Estat redueix les inversions, Catalunya rebrà menys finançament en infraestructures, però percentualment haurà de seguir sent el 18,8% sobre el total de la seva despesa en el conjunt de les comunitats autònomes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut