Universitats
Universitats

La Generalitat reduirà un 30% les taxes universitàries a les rendes més baixes

La rebaixa, que serà en forma de beques, també s'estendrà als màsters públics

Actualitzat

Les taxes universitàries baixaran el curs vinent per a les rendes més baixes. La Generalitat assegura que complirà la llei d'acompanyament dels pressupostos que fixava una rebaixa de preus. Fins ara, el govern no havia rebaixat les taxes argumentant que la pròrroga dels pressupostos els deixava les mans lligades. Els preus de la universitat han provocat vagues i protestes dels estudiants i l'oposició.

Ara, el secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, es compromet a aplicar la rebaixa. En una entrevista a l'ACN, Navarro explica que les rendes més baixes que s'acollien a les beques Equitat previstes en els trams 1 i 2 veuran reduïdes les taxes universitàries fins a un 30%. Així, si el descompte actual per a aquestes rendes era del 50%, podrà ser de fins al 70%.

Una carrera a Catalunya pot costar el triple que en una altra comunitat

Navarro assegura que amb la rebaixa es compleix l'esmena de la llei d'acompanyament dels pressupostos. El Parlament va aprovar una moció a l'abril que instava el govern a rebaixar un 30% el preu de les taxes.

Tarifació social

Navarro considera que d'aquesta manera es reforça el sistema de tarifació social, és a dir, que les rendes més baixes paguin menys i les més altes assumeixin el 25% del cost, és a dir, el màxim que per llei poden assumir.

El govern diu que es comença ''a tenir un petit marge'' en els comptes que s'ha d'utilitzar per a aquestes rendes més baixes, cosa que beneficiarà, diu, "milers de persones".

Per millorar també aquesta progressivitat a la universitat s'instauraran les beques Equitat al sistema de màsters, de manera que arribarà a tots els estudis universitaris. Les condicions s'han de negociar amb la comunitat universitària però seran vigents a partir del curs 2017-18.

Anar al contingut