Les peticions de clausura de l'abocador de Vacamorta finalment han rebut resposta. (Foto: ACN)
Les peticions de clausura de l'abocador de Vacamorta finalment han rebut resposta. (Foto: ACN)
Cruïlles

La Generalitat ordena la clausura "imminent" de l'abocador de Vacamorta

L'abocador incomplia la sentència de tancament del TSJC des de feia anys

RedaccióActualitzat

La Generalitat ordenarà de manera "imminent" la clausura de l'abocador de Vacamorta, que va ser declarat il·legal per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Tribunal Suprem. Així, la Generalitat complirà les sentències que n'ordenen el tancament.

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, prohibirà en els propers dies que entrin nous residus a la zona, que fins avui acumula fins a 2,2 milions de tones de residus. La Generalitat aposta per no moure els residus en descomposició per evitar "efectes negatius sobre la salut i el medi".

Les deixalles d'aquest abocador són de caràcter industrial i, com indica el departament, tenen un contingut orgànic molt baix . "Però com tot residu, genera un volum de lixiviats i d'emissions de biogàs que cal tenir en compte", afirma el departament.

Història de la polèmica

L'abocador de Vacamorta, a Cruïlles, es va aixecar l'any 2000, quan l'empresa Recuperació de Pedreres SL, que en gestiona el dipòsit, va construir una planta de tractament de lixiviats. Amb una vida útil de 30 anys i una capacitat total de 4 milions de metres cúbics, l'abocador va comptar amb oposició i polèmica judicial des que Medi Ambient li va concedir la llicència ambiental 3 anys després de la seva obertura.

La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) va portar el cas als tribunals, que els van donar la raó en una primera sentència del TSJC l'any 2006. La llicència ambiental va quedar anul·lada i es va declarar il·legal la seva activitat. La Generalitat i l'empresa gestora van recórrer al Tribunal Suprem, que va determinar que a la sentència hi havia defectes de forma, i el cas es va retornar al TSJC.

El novembre del 2011, l'alt tribunal català s'hi va tornar a pronunciar, amb la mateixa conclusió que n'havia extret el 2006; la llicència s'havia donat contravenint la llei i la Generalitat havia de restaurar el paratge i tornar-lo a la situació inicial, lliure de deixalles. Llavors es va tornar a repetir la mateixa història que s'havia donat en la sentència anterior: el govern i l'empresa van tornar a recórrer la resolució al Suprem, que aquesta vegada va confirmar íntegrament la resolució del TSJC del 2011, que suposava clausurar l'abocador.

Tot i la sentència, l'activitat de l'abocador ha continuat. En la nota de premsa feta pública pel departament de Santi Vila ja no hi ha dubte que el tancament de Vacamorta és "imminent". El primer pas per a la clausura definitiva és la prohibició de l'entrada de nous residus.

Anar al contingut