Un caçador va disparar als dos agents rurals a Aspa el 2017
Un caçador va disparar als dos agents rurals a Aspa el 2017
Aspa

La Generalitat no indemnitza els familiars dels agents rurals assassinats a Aspa

La Comissió Jurídica Assessora descarta que la causa dels fets fos la manca de protecció ni l'actuació d'Agricultura

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat dona la raó a l'administració i desestima que hagi de pagar una indemnització als familiars dels dos agents rurals morts a Aspa. La famílies reclamaven al Departament d'Agricultura 777.321,46 euros perquè entenien que no es va dotar els agents de mesures de seguretat i protecció com ara armilles antibales o l'acompanyament d'un tercer agent armat.

La Comissió rebutja els arguments dels 12 familiars que reclamaven la indemnització perquè argumenta que "és molt probable que, amb aquestes mesures, el resultat hauria estat el mateix" per la intenció que tenia el caçador de matar els dos agents. Té en compte, també, que les víctimes "no van ni poder fer ús" del polsador d'emergència dels terminals de comunicacions que porten al cinturó que tenen assignats els agents rurals per al servei diari, que hauria activat una trucada d'emergència.

A més, la comissió afirma que "no es pot considerar que hi hagi relació de causalitat entre els fets i la manca d'actuació dels càrrecs del DARP".

Les famílies al·leguen una omissió en matèria de riscos laborals per la falta de mesures de seguretat. L'administració, però, entén que hi ha d'haver una causa directa dels fets: 

"L'Administració no és responsable de qualsevol dany patit pels ciutadans com si es tractés d'una asseguradora universal."

Els familiars també argumenten que el protocol d'actuació dels agents va canviar dos dies després de l'assassinat i va incloure armilla antibales i patrullar amb un agent de control armat. Segons els reclamants, des de l'aplicació d'aquest protocol es van reduir els incidents entre els agents rurals i els caçadors, fet que entenen que prova la necessitat que existia de dotar de més protecció els agents.

L'asseguradora de l'Administració, en canvi, considera que s'ha de desestimar la reclamació perquè no hi concorren els elements que determinen la responsabilitat patrimonial. Entén que, tot i portar els elements de seguretat i haver-se comprovat que funcionaven, no els van fer servir. Finalment, objecta que la reclamació no especifica com s'han calculat les indemnitzacions que es reclamen per a cada familiar.

Anar al contingut