Alumnes d'Enginyeria Industrial d'ETSEIB
Alumnes d'Enginyeria Industrial d'ETSEIB
Barcelona

La Generalitat no abaixarà les taxes universitàries

El Parlament va aprovar una moció a l'abril que instava el govern a rebaixar un 30% el preu de les taxes

RedaccióActualitzat

El secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, ha confirmat que no abaixarà el preu de les matrícules universitàries com li ha demanat el Parlament. Navarro ha comparegut aquesta tarda a la cambra per explicar als diputats la congelació de taxes malgrat la moció de l'abril passat que instava el govern a rebaixar en un 30% el preu d'aquests estudis.


Navarro ha defensat la congelació de taxes per aquest curs amb la pròrroga de pressupostos, però sobretot amb l'argument que, tot i ser la comunitat autònoma amb la universitat més cara de l'estat, el sistema de preus és just.

 

"Jo estic segur, segur, segur que el Parlament del meu país no vol que jo li baixi les taxes un 30% a famílies que tenen rendes de dos-cents mil i tres-cents mil euros l'any."

A més, Navarro ha justificat el preu de les taxes universitàries perquè –ha dit– surten més barates que l'escola bressol.

"Les rendes baixes d'aquest país paguen més cara l'escola bressol que la universitat. Vivim en un país en què el que vols és que els fills creixin ràpid perquè vagin a la universitat, que serà més barat."

 

Però l'oposició no s'ha donat per satisfeta. Des del grup de Catalunya Sí que es Pot, el diputat Joan Giner exigia a Navarro canvis de cara al pressupost del 2017.

 

"Si ara tenim els pressupostos més socials de la història hi hauria d'haver una pujada significativa d'aquesta joia del sistema universitari que tant defensem. Ostres, estic realment, una mica sorprès. Esperem que en el tràmit parlamentari, complint el mandat del Parlament de Catalunya amb la baixada de matrícules i amb la millora del finançament, crec que el que cal és millorar clarament el finançament de la universitat que fins ara no s'ha fet."

 

La diputada del PSC Alicia Romero ha advocat per prioritzar les universitats, i ha animat a analitzar els trams del sistema de tarifació per atorgar-li "més equitat", mentre que des de C's, Jorge Soler ha considerat que potser algun tram no està ben ajustat.
El diputat del PP Sergio Santamaría ha recomanat a Navarro aplicar "amb més eficiència" les competències que té la Generalitat en matèria d'universitats, i Albert Botran de la CUP ha instat a buscar recursos a la Conselleria d'Empresa i Coneixement per augmentar-los a universitats i no tant al turisme.

La moció del Parlament que instava la Generalitat a baixar un 30% les taxes universitàries la va presentar el grup de Catalunya Sí que es Pot i hi van votar a favor tots els grups excepte Junts pel Sí.

 

 

 

Anar al contingut