La Generalitat limitarà el preu dels enterraments per evitar abusos pel coronavirus

Les funeràries asseguren que són més barats perquè no es fan vetlles ni cerimònies, i reclamen material de protecció per als treballadors

Actualitzat

El govern limitarà el preu dels enterraments mentre duri l'estat d'alarma. En una reunió extraordinària, la Generalitat ha aprovat un decret amb noves mesures en matèria mortuòria, que haurà de permetre agilitzar el comiat dels difunts, garantir els drets de les famílies i evitar els abusos de les funeràries.

Els serveis funeraris seran declarats de prestació forçosa mentre es mantingui la urgència sanitària, segons ha anunciat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó:

"La prestació forçosa ens permetrà determinar un preu màxim en funció del servei que s'hagi de donar i que abasti la prestació bàsica imposada legalment"


Les morts per coronavirus s'han multiplicat per deu en una setmana a Catalunya.
 

 

 

Sense cerimònies

Els tanatoris estan tancats al públic i no es fan ni vetlles ni cerimònies.

 

Els difunts per COVID-19 han d'anar a dins d'una bossa sanitària i després se'ls ha de posar a dins d'un fèretre normal, inclosos els de les games més senzilles. Per als difunts per altres causes, no cal la bossa estanca, només un fèretre. Tots els cadàvers poden ser incinerats o enterrats a voluntat de la família.

Aquest servei bàsic té un preu molt més barat que l'habitual, segons l'associació d'empreses funeràries de Catalunya ASFUNCAT, que presideix Josep Maria Mons:

"Actualment els serveis que es poden prestar poden anar al voltant d'uns 2.000 euros, que són la recollida del difunt, el dipòsit, la bossa estanca, un fèretre basic i la posterior incineració o inhumació"

 

Malgrat això, segons s'ha denunciat a les xarxes, s'ha arribat a demanar el doble, sense cap causa justificada.

 

Arran d'això, l'associació ESFUNE, de petits funeraris, denunciarà l'empresa Mémora i farà una queixa formal al Ministeri de Sanitat "per ètica professional" per demanar "un preu abusiu" de 4.000 euros.

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha explicat que el preu màxims dels enterraments encara no s'ha fixat, però "s'ha establert la metodologia per definir quin és el preu adequat" i Salut Pública s'haurà de coordinar amb el món municipal.
 

 

 

Les funeràries reclamen seguretat

Les empreses funeràries de Catalunya ja havien fet una crida "desesperada" perquè amb prou feines disposen d'equips de protecció individuals (EPI) per als seus treballadors i "és qüestió d'hores" que ja no puguin anar a recollir difunts davant la falta d'aquesta protecció elemental.

Els empresaris havien comprat existències de guants i mascaretes abans del confinament, però "l'estoc era limitat i ja s'està acabant".

La consellera ha assegurat que volen garantir que els serveis funeraris funcionin "de manera contínua i universal" i que es protegeix la salut dels treballadors.

La consellera Budó també ha recordat que no hi ha proves clares sobre la transmissió del virus a través de les persones difuntes.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut