La Generalitat intervé la residència Prat, de Tona, al límit pel coronavirus

Hi ha hagut almenys 5 morts i la situació s'ha alleujat les últimes hores amb la intervenció de voluntaris

Actualitzat

Una de les residències on s'ha viscut una situació crítica pel coronavirus és la Prat, a Tona. En aquesta crisi del coronavirus hi ha hagut 5 morts i la major part del personal està de baixa. Segons ha avançat Catalunya Ràdio, la Generalitat intervindrà el centre i hi col·locarà un nou equip gestor aquest mateix divendres.

 

Fa un parell de dies, el centre, on viuen una quarantena d'avis, va fer un crit d'alerta perquè s'havia quedat amb només dos treballadors. Gran part del personal, inclosa la directora, està de baixa. Ara hi ha una coordinadora que ha passat de ser una voluntària sense expertesa en la gent gran a agafar el timó.

Núria Viladrich, administradora de la residència, resumeix el daltabaix al centre:

"Aquesta residència funcionava bé. Ho teníem tot controlat, tot el material, el que és farmàcia, però ha sigut com si hagués passat una bomba que ho ha devastat tot."

Xevi Bancells, de Neteges Servitona, confirma la situació crítica en què van trobar l'asil:

"Ahir era un desastre, un camp de batalla. No hi havia paper de vàter, no hi havia paper de mans. No hi havia res."

Els familiars ho viuen amb neguit, sense saber què passa a dins. Alguns diuen que no els agafen el telèfon i demanen informació. Anna Costa, familiar d'una persona resident:

"Que ens hi puguin passar res, 30 segons, per dir 'Esteu bé? Realment és així? Us falta alguna cosa? Esteu ben atesos?'. Els que tenim la sort que encara tenen el cap clar, que ens puguin dir com ho estan passant, que almenys això pot ajudar les famílies."

 

 

La supervisió mèdica la fa personal del CAP de Tona que es trasllada directament a la residència. Aquest dijous al matí hi han arribat dos respiradors. A la tercera planta, hi ha 15 residents aïllats amb símptomes del coronavirus.

Anna Bach, una altra familiar, mostra l'angoixa per la situació dels aïllats:

"Qui se'n cuida, ara, dels de la planta tres? És el meu dubte."

Seguint la crida que va fer l'Ajuntament a les xarxes, un grup de voluntaris s'han bolcat nit i dia a assistir els residents. "Hem aixecat la gent, hem rentat, hem vestit, perfumat, donat esmorzar, medicació", comenta Carla Sandez, una de les voluntàries.

Les treballadores, com Paola Bula, sortien aquest dijous reconeixent la situació límit que s'està superant:

"Hem tingut uns dies de molt col·lapse, on les coses s'han complicat, però ara ja veiem la llum."

En aquesta crisi sanitària, la Generalitat ja ha intervingut en dues residències, la Ballús, de Valls, i la Ramon Berenguer, de Santa Coloma de Gramenet.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut