La Generalitat inicia Plats a la Carta per facilitar l'elaboració de cartes i menús en català
La Generalitat ha posat a l'abast del sector de la restauració el programa informàtic Plats a la Carta per facilitar als empresaris l'elaboració de les cartes i els menús en català. El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, han presentat aquesta aplicació, que admet també la possibilitat de traduir les cartes al castellà, anglès, francès i italià. El programa, accessible a través d'internet i totalment gratuït, entrarà en funcionament el 15 de gener. Els usuaris només han de donar-se d'alta escollint un nom i una contrasenya per poder confeccionar la carta amb els preus i demanar les traduccions que es creguin oportunes.
El conseller Huguet ha assenyalat que aquesta aplicació suposa "una eina més de gestió de la qualitat en el sector de la restauració, i que contribuirà a incrementar l'ús del català als establiments". Plats a la Carta, que compta amb la col·laboració del Termcat, ofereix una base de dades amb denominacions de menjars i begudes amb 1.691 registres agrupats per categories temàtiques.
A través del programa, els restauradors podran confeccionar cartes noves, gestionar les dades registrades al servidor i proposar plats nous. En aquest sentit, el programa permet realitzar la composició bàsica que conforma una carta, introduir nous elements de disseny i seleccionar els idiomes.
En les denominacions registrades s'han incorporat les fonts documentals relacionades amb la gastronomia i la restauració catalanes, amb especial atenció als receptaris que reuneixen els plats tradicionals de la cultura culinària de Catalunya. També s'hi incorporen les denominacions de plats procedents d'altres cultures com l'àrab o la japonesa, que s'han introduït amb força en la societat, i per a les quals ja hi ha propostes normalitzades en català. El programa també incorporarà variants formals o geogràfiques que pot acollir un terme determinat en català. Per exemple, el programa ha normalitzat al català plats com el bacallà a la llauna, el pollastre amb samfaina, el xató, el gaspatxo, el babaganuix, el falàfel o el rotlle de sushi.