Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

La Generalitat inicia Plats a la Carta per facilitar l'elaboració de cartes i menús en català

La Generalitat ha posat a l'abast del sector de la restauració el programa informàtic Plats a la Carta per facilitar als empresaris l'elaboració de les cartes i els menús en català. El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, han presentat aquesta aplicació, que admet també la possibilitat de traduir les cartes al castellà, anglès, francès i italià. El programa, accessible a través d'internet i totalment gratuït, entrarà en funcionament el 15 de gener. Els usuaris només han de donar-se d'alta escollint un nom i una contrasenya per poder confeccionar la carta amb els preus i demanar les traduccions que es creguin oportunes.

Actualitzat
El conseller Huguet ha assenyalat que aquesta aplicació suposa "una eina més de gestió de la qualitat en el sector de la restauració, i que contribuirà a incrementar l'ús del català als establiments". Plats a la Carta, que compta amb la col·laboració del Termcat, ofereix una base de dades amb denominacions de menjars i begudes amb 1.691 registres agrupats per categories temàtiques. A través del programa, els restauradors podran confeccionar cartes noves, gestionar les dades registrades al servidor i proposar plats nous. En aquest sentit, el programa permet realitzar la composició bàsica que conforma una carta, introduir nous elements de disseny i seleccionar els idiomes. En les denominacions registrades s'han incorporat les fonts documentals relacionades amb la gastronomia i la restauració catalanes, amb especial atenció als receptaris que reuneixen els plats tradicionals de la cultura culinària de Catalunya. També s'hi incorporen les denominacions de plats procedents d'altres cultures com l'àrab o la japonesa, que s'han introduït amb força en la societat, i per a les quals ja hi ha propostes normalitzades en català. El programa també incorporarà variants formals o geogràfiques que pot acollir un terme determinat en català. Per exemple, el programa ha normalitzat al català plats com el bacallà a la llauna, el pollastre amb samfaina, el xató, el gaspatxo, el babaganuix, el falàfel o el rotlle de sushi.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut