Imatge d'arxiu d'una fossa comuna de la Guerra Civil
Imatge d'arxiu d'una fossa comuna de la Guerra Civil
Barcelona

La Generalitat i els partits catalans elogien la decisió d'obrir les fosses

La decisió del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, d'investigar el parador de milers de persones que van desaparèixer durant la Guerra Civil i el franquisme no ha estat exempta de reaccions. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan saura, ha qualificat la decisió de "salt històric contra la impunitat. És la primera vegada que la justícia espanyola investiga aquests fets, els considera com a crims contra la humanitat i assegura que no han prescrit". ERC ha elogiat la decisió i ha remarcat que la justícia ha fet el que el poder polític no ha estat capaç. ICV titlla de lamentable que la fiscalia entorpeixi la investigació i es pregunta si no ho fa per ordre de l'executiu central.

Actualitzat
La fiscalia de l'Audiència Nacional considera que els crims de la Guerra Civil i el franquisme van prescriure el 1977, quan va entrar en vigor la llei d'amnistia i recorrerà l'acte de Garzón. A causa de la magnitud del cas, la fiscalia considera que hauria de ser la sala penal de l'Audiència Nacional la que decidís sobre la idoneïtat per obrir una investigació.

La divisió es reflecteix també a les diferents associacions de jutges. Francisco de Vitoria creu que existeix base legal, però no entén per què s'ha hagut d'obrir el cas ara. Afegeixen que l'objectiu d'un procés penal és portar els responsables davant la justícia i no provar uns fets. L'Associació Professional de la Magistratura (APM) no entén quina finalitat jurídica o penal persegueix Baltasar Garzón. Consideren que són altres institucions les que han de donar resposta a fets tan tràgics.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha declinat pronunciar-se sobre la divisió d'opinions entre magistrats. "Encara que tingués preferències, el meu deure i la meva obligació és respectar públicament tant una com l'altra".

Les associacions per a la memòria històrica han celebrat la decisió del magistrat i han manifestat la seva disposició per col·laborar i facilitar tota la documentació necessària perquè la investigació arribi a bon port.
Anar al contingut