Façana del Palau de la Generalitat
Feia deu anys que el deute emès per la Generalitat estava qualificat de bo porqueria (Flickr/José Gustavo Góngora)

La Generalitat surt de la zona del bo porqueria, deu anys després

L'agència de qualificació Fitch ha elevat el ràting de la Generalitat dos graons i permetrà al govern tornar als mercats financers

RedaccióActualitzat

L'agència de qualificació Fitch ha elevat el ràting de la Generalitat, que surt, després de 10 anys, de la zona dels bons porqueria. Ha passat de BB a BBB-, amb perspectiva estable. Surt del grau especulatiu i torna a situar-se en grau d'inversió.

Al seu informe, Fitch valora la capacitat de la Generalitat per avançar en el reequilibri dels seus comptes i destaca la diversificació de l'economia catalana. També apunta que hi ha una millora del clima polític que afavoreix la negociació entre el govern català i espanyola. També posa en valor que gairebé el 90% del deute català està avalat per l'estat.

Per al conseller d'Economia, Jaume Giró, és un senyal de confiança en la gestió del govern i un primer pas per tornar als mercats per finançar-se. Aquest era, de fet, un dels objectius que s'havia fixat per a aquesta legislatura. Amb tot, amb Catalunya encara dins el fons de liquiditat autonòmica, caldria una autorització expressa del Ministeri d'Hisenda.

"És un pas endavant significatiu en la millora de la confiança i en la normalització de les finances de la Generalitat."

Giró diu que la qualificació "és un senyal de confiança en les polítiques del govern per redreçar l'economia". La Conselleria apunta que la millora de la qualificació del deute català arriba després de les reunions que directius i tècnics de Fitch van mantenir a finals de juny amb el nou conseller Giró i el seu equip.

La Generalitat acumulava fins al setembre de l'any passat un deute per valor de 78.279 milions d'euros. D'aquests, 62.376 corresponen als diferents mecanismes de liquiditat habilitats els últims anys per l'Estat, que és, de llarg, el principal creditor de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
Anar al contingut