Catalunya

La Generalitat exigeix a Foment que assumeixi les seves responsabilitats en el caos del Prat

El govern de la Generalitat ha parlat de la crisi del Prat per boca del seu conseller portaveu. Joaquim Nadal ha explicat que el govern es manté en segon terme perquè l'aeroport no és competència seva i no hi poden fer res. Nadal ha assegurat, però, que miren de fer tot el que els és possible. Per la seva banda, José Montilla ha criticat el comportament dels treballadors de l'aeroport i ha evitat pronunciar-se sobre l'actuació del govern espanyol. ERC i CiU coincideixen en la pèssima imatge que es dóna de país i reclamen el traspàs de l'aeroport.

Actualitzat

El portaveu del govern català i conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha exigit al Ministeri de Foment que assumeixi les seves responsabilitats "en l'exercici de les seves competències" per solucionar el caos de l'aeroport barceloní del Prat. Nadal ha dit que el govern català ha de ser "prudent" en aquest tema i que s'ha posat a disposició de les administracions competents i dels sindicats per a les negociacions en marxa amb vista a resoldre el conflicte. També ha indicat que el govern català assistirà els usuaris afectats a través de l'Agència Catalana de Consum.

El conseller ha estimat també que en aquesta situació de crisi no és moment de barrejar les coses i de parlar sobre un canvi de gestió de l'aeroport amb la participació de l'empresa privada i el govern de la Generalitat, encara que considera que és un tema que caldria resoldre aviat.

El ministre d'Indústria i candidat del PSC a les pròximes eleccions autonòmiques, José Montilla, ha qualificat d'"impresentable" i "intransigent" l'actitud dels treballadors de terra d'Iberia. A l'Escola d'Estiu de les joventuts del PSC, que se celebra a Porqueres, José Montilla ha dit que "no es pot plantejar una vaga en una data com aquesta, sense avís previ i de la manera en què s'ha fet".

El ministre ha assenyalat que el govern ha de prendre les mesures necessàries perquè accions com aquestes "no es tornin a repetir" i ha recriminat l'actitud "impresentable" dels vaguistes pels problemes que la seva acció ha ocasionat als usuaris, "als quals van negar el dret de viatjar". El candidat socialista a la presidència de la Generalitat ha lamentat també "la mala imatge" que "hem donat com a país".

El líder de CiU, Artur Mas, també ha parlat del caos viscut aquest divendres al Prat i ha criticat la Generalitat perquè, encara que no tingui competències sobre l'aeroport, considera que hauria d'"haver plantat cara al Ministeri de Foment i haver afrontat els problemes de la seva gent. Mas ha acusat el govern català d'"haver-se'n anat de vacances" mentre l'aeroport de Barcelona suportava una situació de col·lapse històric, que va oferir una imatge de Catalunya pròpia d'una "república bananera" i d'"un país tercermundista".

El líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha exigit al Ministeri de Foment una explicació sobre la paralització de l'aeroport i ha dit que continuaran exigint, com ja es feia en l'Estatut que es va aprovar el 30 de setembre al Parlament català, el traspàs de l'aeroport a Catalunya. Per aconseguir aquesta fita, Carod-Rovira ha demanat unitat als polítics catalans. Després d'una xerrada amb militants i simpatitzants d'ERC en un acte de precampanya a les Borges Blanques, el president d'ERC ha assegurat que el caos del Prat "embruta la imatge de Catalunya a nivell internacional, i això no pot ser".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut