Entrega de les Creus de Sant Jordi el passat 2012
Entrega de les Creus de Sant Jordi el passat 2012
Barcelona

La Generalitat destaca 15 entitats i 25 personalitats amb la Creu de Sant Jordi

L'artista Narcís Comadira o l'actriu Maria Assumpció Balaguer són alguns dels guardonats. També l'empresari Josep Maria Bosch Aymerich, qui apareix a la llista que va difondre l'informàtic suís Hervé Falciani de presumptes evasors fiscals. El govern ha dit que no ho sabia i que els guardons s'entreguen a proposta d'entitats i personalitats.

RedaccióActualitzat
El govern de la Generalitat ha fet publica la llista dels premiats amb la Creu de Sant Jordi. Entre els distingits aquest any hi ha 15 entitats i 25 personalitats, entre les quals l'artista Narcís Comadira i l'historiador Daniel Giralt-Miracle. També l'empresari i arquitecte Josep Maria Bosch Aymerich per "la seva contribució a l'economia, singularment en els sectors turístic i immobiliari".

Segons va publicar el diari "El País, Bosch Aymerich apareix a la llista que va difondre l'informàtic suís Hervé Falciani" de presumptes evasors fiscals. En roda de premsa després del consell executiu, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha afirmat que "desconeixia" que Bosch estigués a la llista i ha remarcat que aquests guardons s'entreguen a proposta d'entitats i personalitats. La Generalitat remarca que gràcies a la seva influència, Bosch Aymerich va aconseguir ubicar la primera fàbrica de Seat a la Zona Franca de Barcelona i la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans.

Els guardonats amb la Creu de Sant Jordi són:
L'actriu Maria Assumpció Balaguer i Golobart per la seva trajectòria al teatre, el cinema i la televisió.  

L'empresari Pere Balsells i Jofre per la seva trajectòria d'èxit als Estats Units i per la valuosa implicació en la formació d'universitaris catalans, sobretot mitjançant el programa de beques Balsells-Generalitat de Catalunya en l'àmbit de l'enginyeria, en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia.
L'empresari Raimon Carrasco i Azemar per la seva implicació en múltiples iniciatives al servei del país com Banca Catalana, el Banc Industrial de Catalunya, Òmnium Cultural o la Fundació Enciclopèdia Catalana.

L'escriptor i pintor Narcís Comadira i Moragriega per la seva aportació cultural i els seus estudis sobre arquitectura.

L'advocat i periodista Ricard Fernández Deu per la seva trajectòria en els mitjans de comunicació, singularment en l'àmbit audiovisual i a la ràdio com a conductor, a Ràdio 4, del primer diari parlat en català. També ha estat el creador, director i presentador del primer noticiari televisiu en català, Miramar, a Televisió Espanyola.

L'editor Antoine Gallimard pel seu compromís en la defensa de l'edició, les llibreries i la lectura. És membre, en tercera generació, d'una prestigiosa nissaga editorial de França, de projecció internacional.

El crític Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez per la seva trajectòria en el món de l'art i el seu esforç per la seva difusió, anàlisi, gestió i organització. També per la seva tasca d'estudi i difusió, nacional i internacional, de l'obra de Gaudí.

L'economista Andreu Gispert i Llavet pels serveis prestats a Catalunya des d'alts càrrecs de l'Administració i també en corporacions públiques, singularment com a directiu de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació i del Port de Barcelona.

L'endocrinòleg i escriptor Ramon Gomis de Barbarà per la seva trajectòria científica, vinculada a l'Hospital Clínic de Barcelona, en la qual destaquen els resultats obtinguts en la recerca sobre la diabetis.

L'expert en comunicació audiovisual Romà Gubern Garriga-Nogués pel prestigi assolit com a autor de més de quaranta llibres sobre cinema, semiòtica, cultura de masses, cultura de la imatge i sociologia de la comunicació.

La compositora i actriu Pepita Llunell i Sanahuja en reconeixement a la seva dedicació musical, singularment com a autora de sardanes, i també per la seva trajectòria en el món del teatre.

L'empresari teatral Daniel Martínez d'Obregón per la seva tasca com a president del grup Focus, productora que té un paper de lideratge en la modernització del teatre català.
La mestra i directiva del moviment coral Maria Martorell i Codina en reconeixement al valuós treball que ha dut a terme en el món de les corals infantils i, singularment, en el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, federació que agrupa 5.000 nois i noies de més cent corals.

La promotora cultural Montserrat Maspons i Bigas per la seva tasca per consolidar les comunitats catalanes de l'exterior i el seu paper en la projecció del nostre país. És la presidenta vitalícia del Casal Català de Guayaquil, que va contribuir a fundar l'any 1983 i del qual ha estat directiva.

L'assistent social Concepció Mata i Fuentes pel seu treball a favor de les persones i les famílies en risc d'exclusió, a Catalunya i, durant dotze anys, a Xile.
El casteller Francesc Piñas i Brucart per la seva contribució rellevant a l'àmbit dels castells i al món de la cultura popular i tradicional catalana. Vinculat a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, n'ha estat membre i directiu i artífex de molts dels seus èxits.

L'empresari Joan Planes Vila per haver contribuït a internacionalitzar l'economia catalana i a generar riquesa al nostre país.
 
El bioquímic Josep Raimon Prous Coch com a destacat innovador internacional en el camp de la informació biomèdica.
 
L'empresari Josep Maria Queraltó i Bonell per la seva aportació al sector del cinema i especialment per la valuosa col·lecció que ha aplegat, amb més de 15.000 peces relacionades amb el món del cinema. Hi destaca el primer model de cinematògraf, creat pels germans Lumière a finals del segle XIX.
 
El cardiòleg Jordi Rius i Garriga per la seva trajectòria d'excel·lència en l'àmbit de la salut, iniciada als Estats Units. Al nostre país ha treballat a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron ¿com a fundador i primer director de la seva Unitat Coronària-, a la Clínica Quirón i al Centre Mèdic Teknon.
 
El metge i gestor musical Jordi Roch i Bosch per la seva contribució a la música i per l'impuls que ha donat als seus talents més joves.
 
L'advocat i economista Josep Lluís Rovira Escubós en reconeixement a la seva aportació de conjunt a l'economia i a la societat catalanes des de nombroses responsabilitats en empreses, corporacions econòmiques i entitats esportives.
 
La professora de català Anna Santamaria i Tusell, darrera alumna viva de Pompeu Fabra, per la seva contribució, des de la ciutat de Terrassa, al redreçament de la llengua i la cultura catalanes.
 
L'empresari Julio Sorigué Zamorano per la seva trajectòria en el sector de la construcció i la tasca cultural i cívica.
 
La Generalitat també ha destacat 15 entitats amb la Creu de Sant Jordi. L'Agrupació Excursionista Catalunya, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya o l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell en són algunes.
Anar al contingut