El president Quim Torra, aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament (ACN)
Barcelona

La Generalitat denuncia la Policia Nacional per les 16 detencions de Girona

Ho ha anunciat al Parlament el president Torra, que ha qualificat l'actuació policial de ràtzia

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que aquest dimecres mateix es presentarà una denúncia contra la Policia Nacional per les detencions que van fer la setmana passada a Girona.

Torra, que ha qualificat l'actuació policial de ràtzia, ho ha dit durant la sessió de control al govern al Parlament de Catalunya:

"Aquest migdia presentarem una denúncia contra l'actuació de la Policia Nacional arran de la ràtzia que es va fer a Girona la setmana passada."

"La denúncia la presentarem a partir de la vulneració del dret fonamental a la llibertat, a l'actuació policial sense habilitació legal a l'existir oberta una causa judicial, i en l'incompliment dels requisits de la llei d'enjudiciament criminal per procedir a una detenció."

"Els fets de Girona no es poden deixar passar impunement."


"Cunillera hauria de dimitir"

Torra ha afegit que exigirà a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que vagi al Parlament a donar explicacions sobre aquesta actuació policial.

El president ha anat més enllà: ha assegurat que Cunillera hauria de dimitir tant si tenia constància de l'existència de l'operació com si no.

 

Denúncia anunciada

La Generalitat ja va anunciar l'endemà mateix de les detencions que presentaria una denúncia contra la Policia Nacional perquè les va considerar "inacceptables".

Les detencions van ser fa just una setmana, el dimecres 16 de gener: al matí es van detenir 11 persones, entre les quals els alcaldes de Verges i de Celrà, de la CUP.

A la tarda es van detenir 5 persones més i una sisena, una estudiant de la UdG, van protegir-la companys seus durant dies dins de la universitat per evitar que la detinguessin.

Notícia relacionada: Quim Torra visita els estudiants tancats a la UdG des de dimecres


Investigats per l'ocupació de l'AVE

Els detinguts estaven sent investigats per l'ocupació de les vies de l'AVE durant 2 hores l'1 d'octubre del 2018, el primer aniversari del referèndum de l'1-O.

Després de les detencions el TSJC va afirmar que no havien estat ordenades per un jutge, però el govern espanyol va assegurar que s'havien fet amb "supervisió" judicial.

Notícia relacionada: Advocats dubten de l'actuació de la Policia Nacional en les 16 detencions de Girona


A preguntes de la CUP

Torra ha anunciat la denúncia després d'una pregunta de la diputada de la CUP Maria Sirvent, que li ha reclamat tres coses: l'elaboració d'un "mapa de la repressió" des de l'1-O, que la Generalitat denunciï tots els casos de vulneració de drets fonamentals i que els Mossos "deixin de reprimir els moviments socials i la dissidència política".

El president ha assegurat que la Generalitat treballa per complir amb tots tres fronts.

Anar al contingut