Una terrassa de la rambla de Catalunya de Barcelona (ACN/Aina Martí)

La Generalitat demana que tot Catalunya passi aquest dijous a la fase 3

Si la petició tira endavant, tothom es podrà moure lliurement per tot el país

Actualitzat

El Procicat proposa que tot Catalunya passi a la fase 3 del desconfinament a partir de dijous. Només les regions metropolitanes, Barcelona i Lleida es mantenen en la fase 2 després que aquest dilluns hagin entrat a la 3 Girona i la Catalunya Central. Les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran i el Camp de Tarragona hi són des de fa una setmana.

Així s'ha aprovat després que aquest diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, ja anunciés que dilluns traslladaria la proposta al govern espanyol.

El comitè tècnic del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, s'ha reunit aquest migdia per ultimar la proposta. Ara seran els experts del Ministeri de Sanitat que, basant-se en les dades epidemiològiques, decidiran si aquests territoris poden fer al salt a la fase 3.

Segons els plans actuals, havien d'esperar una setmana més, fins al 22 de juny, amb el final de l'estat d'alarma, que és quan ha de començar el que el govern espanyol anomena "nova normalitat".

Un cop aprovat el pas per les autoritats espanyoles, la mobilitat ja serà lliure a tot el país. La intenció és facilitar el moviment de vehicles i persones, de manera esglaonada, abans de la revetlla de Sant Joan, tal com havia demanat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

A més, la Generalitat recuperarà les plenes competències per regular la desescalada, tal com va marcar el govern espanyol.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que "és l'evolució que toca", que "tot el país ha de passar a la fase 3" i així "ens podrem gestionar nosaltres".

"La gent té una mica de garbuix, hem d'acabar amb el debat de les fases. La Covid no ha marxat, però hem d'explicar com ha de ser la nova realitat que tindrem, per poder-hi conviure."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut