Barcelona

La Generalitat crearà un nou impost per als bancs que tinguin pisos buits

L'impost es cobrarà només en aquells municipis amb més demanda d'habitatge. La iniciativa s'afegeix a les multes que ja apliquen alguns ajuntaments.

RedaccióActualitzat

La Generalitat crearà un nou impost per als bancs que tinguin pisos buits en aquells municipis amb més demanda d'habitatge. La iniciativa s'afegeix a les multes que ja apliquen alguns ajuntaments, com Terrassa, que va ser pionera, o també Girona, Granollers, Tarragona o l'últim fins ara, Barcelona.

La Generalitat, per tant, es mou en la mateixa direcció que alguns consistoris per mirar de facilitar l'accés dels ciutadans a una de les necessitats més bàsiques, la vivenda, teòricament un dret garantit per llei. L'objectiu és que les entitats financeres treguin aquests pisos a lloguer.

Segons el que s'ha anunciat aquest dimarts, tenir un pis buit durant més de dos anys li costarà a un banc entre 850 i 1.650 euros anuals. La llei en la qual treballa el govern entraria en vigor a partir de l'any que ve.

En principi, s'aplicarà en els 70 municipis on hi ha més demanda d'habitatge. Es calcula que, si dóna resultat, seran com a mínim uns 15.000 habitatges els que sortiran al mercat, l'equivalent a tot l'estoc d'habitatge social de la Generalitat.

A Catalunya hi ha 450.000 habitatges sense ocupar, 80.000 dels quals nous, segons dades de l'Institut Català d'Estadística del 2013. La Generalitat vol que els bancs o les promotores que mantenen els pisos buits paguin un impost per forçar-ne la sortida al mercat. El nou impost seria proporcional al nombre d'habitatges buits de què disposin i en cap cas afectaria els particulars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut