Santa Coloma de Gramenet

La Generalitat atribueix a una fuita d'aigua l'explosió de gas a Santa Coloma

L'origen de l'explosió de gas ocorreguda el passat 12 de gener a Santa Coloma de Gramenet va ser una fuita d'aigua. Així ho apunta un informe elaborat per la Conselleria d'Indústria. El mateix document assenyala que mentre que actualment no existeix una legislació que fixi les condicions tècniques mínimes de seguretat per a la xarxa de distribució d'aigua, no ocorre el mateix en el cas de la instal·lació interior de les finques, que obliga el propietari o abonat que l'entrada subterrània estigui impermeabilitzada, i això no passava en el cas del número 66 de la rambla del Fondo.

Actualitzat

Un informe elaborat per la Conselleria d'Indústria apunta que l'origen de l'explosió de gas ocorreguda el passat 12 de gener a Santa Coloma de Gramenet -que va provocar la mort d'una veïna de l'immoble i un operari del gas- va ser una fuita d'aigua que va perforar la canonada de gas del subsòl. Indústria considera que la hipòtesi sobre la causa de la perforació del tub de gas "és que probablement va estar sotmès a una acció abrasiva fins a arribar a la perforació, molt possiblement causada per la fuita d'aigua barrejada amb la terra del subsòl". D'origen desconegut, la fuita hauria erosionat la canonada del gas mentre obria una cavitat sota terra d'un metre cúbic de volum.

Quan els operaris van tallar el subministrament en detectar la fuita d'aigua, el líquid va descendir al nivell de la cavitat i el gas va entrar per sota del número 66 de la rambla del Fondo a través dels passatubs que, sota terra, condueixen la canonada d'aigua a l'edifici que es va veure afectat per l'explosió de gas. "Tot sembla indicar -explical'informe de la Generalitat- que la fuita produïda a la xarxa de distribució exterior als edificis de gas natural es va canalitzar per l'interior del subsòl fins a entrar al vestíbul i, mentre els tècnics de Gas Natural i els bombers estaven fent comprovacions a l'interior de l'edifici, es va produir la deflagració."

L'informe d'Indústria assenyala també que actualment no existeix legislació que fixi les condicions tècniques mínimes de seguretat per a la xarxa de distribució d'aigua, però no ocorre el mateix en el cas de la instal·lació interior de les finques. Segons Indústria, la reglamentació vigent obliga el propietari o abonat que l'entrada subterrània de les finques estigui impermeabilitzada,  i això no passava en el cas del número 66 de la rambla del Fondo. Aquesta circumstància va motivar que el gas, segons Indústria, "va poder entrar ràpidament a l'edifici sense que els obrers de Gas Natural ni els bombers poguessin adonar-se fins a l'últim moment que s'havia produït una fuga". En les consideracions de l'informe, Indústria creu que seria oportú crear un reglament tècnic per a la distribució d'aigua que reculli normes tècniques i condicions de manteniment de les seves instal·lacions, per assegurar que les fugues d'aigua no causin al seu torn les de gas.

A part de les dues morts, l'explosió va causar la pèrdua de l'habitatge a setze famílies, ja que els danys estructurals ocasionats pel sinistre van obligar a derruir quatre finques. El document descarta la hipòtesi que es va barallar quan es va produir l'explosió que alguna obra al carrer hagués causat la fuita de gas en perforar la canonada. "Si s'hagués perforat per l'acció d'alguna eina, la fuita s'hauria manifestat immediatament".

Anar al contingut