La Generalitat atorga la Medalla d'Or a Josefina Castellví i a Arcadi Oliveres

La medalla d'or és la màxima distinció que concedeix la Generalitat i es lliurarà dins dels actes de la Diada

Actualitzat

Enguany la Medalla d'Or de la Generalitat serà per a la científica Josefina Castellví i per a l'activista i economista Arcadi Oliveres, i s'entregarà el 9 de setembre en el marc dels actes de la Diada. La màxima distinció del govern, creada el 1978, s'atorga a Arcadi Oliveres per honorar-lo a títol pòstum per la seva trajectòria cívica i acadèmica.

Arcadi Oliveres va morir el passat mes d'abril i amb la seva mort es va perdre un referent social de la Catalunya contemporània. Oliveres va militar en el Sindicat Democràtic d'Estudiants durant el franquisme, on va destacar per la defensa de la democràcia, i va presidir l'entitat Justícia i Pau durant més d'una dècada.

Va passar tota una vida lluitant per una alternativa al capitalisme i també impartint classes d'economia a la UAB, amb les aules sempre plenes d'alumnes i d'oients. Va encarnar la lluita per la justícia social, per la pau i l'antimilitarisme. També ens ha deixat un gran llegat de consciència climàtica i ambiental, detractor del creixement infinit i l'esgotament de recursos, base del capitalisme, que el va portar a defensar un sistema econòmic més igualitari i sostenible.

També rebrà el guardó Josefina Castellví i Piulachs, oceanògrafa, investigadora i escriptora. Va ser pionera en els viatges científics a l'Antàrtida, on va treballar intensament en el camp de la bacteriologia marina. El 1984 va ser la primera dona de l'Estat a participar en una expedició internacional al continent glaçat. Allà va ser responsable de projectes científics internacionals.

Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2003, entre altres guardons. Actualment està jubilada però continua treballant en la divulgació científica. Se la considera un referent internacional en la investigació científica que ha obert camí a dones de diferents generacions en el món de la ciència.

ARXIVAT A:
Josefina Castellví Arcadi OliveresGeneralitat de CatalunyaMedalla d'Or de la Generalitat
Anar al contingut