Barcelona

La Generalitat aprova un protocol per detectar i lluitar contra el maltractament a la gent gran

El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha creat un nou protocol que vol unificar les mesures que fins ara existien per detectar i lluitar contra el maltractament a la gent gran. La consellera del ram, Carme Capdevila, asseguna que l'eina ajudarà a treure a la llum un fenomen ocult i poc denunciat. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un 35% de les persones més grans de 65 anys pateix maltractaments, però es calcula que un 80% no ho denuncien.

Actualitzat
El nou protocol que el Departament d'Acció Social ha impulsat era una petició del Consell Consultiu de la Gent Gran i deixa clar per primer cop què és considera maltractament a la gent gran, quins són els diferents tipus i amb quins criteris s'ha d'actuar. Així es pretén unificar mesures que ja aplicaven instàncies sanitàries, judicials o policials.

La conselleria espera que l'eina ajudi a treure a la llum maltractaments que, segons l'OMS, afecten un 35% de la gent gran, però que rarament es denuncien. Segons dades de l'OMS, el 28% dels abusos es produeixen per abandonament, negligència o expoliació econòmica, el 22% ve provocat per la manca d'ajudes econòmiques per necessitats bàsiques, el 13% es produeix per restriccions de les visites dels néts i una xifra similar per desnonament o assetjament immobiliari.

Tenir més de 75 anys, estar en una situació de dependència i aïllament social o tenir alguna malaltia són factors de risc per patir maltractaments. La majoria es produeixen en l'àmbit familiar.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut