Ajuntament d'Alcarràs
Ajuntament d'Alcarràs.
Barcelona

La Generalitat aprova la llei de governs locals, convençuda que serà l'única que s'aplicarà a Catalunya

El govern ha aprovat la llei de governs locals, que pretén dotar de més eficiència i estalvi als municipis del país. Un dels aspectes més rellevants d'aquesta llei és l'aposta perquè els ajuntaments petits puguin mancomunar serveis.

RedaccióActualitzat
El govern ha aprovat la llei de governs locals, que pretén dotar de més eficiència i estalvi als municipis del país. Un dels aspectes més rellevants d'aquesta llei és l'aposta perquè els ajuntaments petits puguin mancomunar serveis, respectant al màxim l'autonomia municipal. Pel que fa als sous dels alcaldes, finalment s'establiran uns topalls.

La Generalitat manté que la llei que s'aplicarà a Catalunya serà aquesta, i no pas la que va presentar la setmana passada el govern espanyol, que va justament en sentit contrari: aposta perquè les diputacions assumeixin competències dels municipis petits.

Mancomunar serveis

Que els ajuntaments mancomunin serveis és un dels elements més rellevants de la llei de règim local catalana. De fet, els consells comarcals assumiran automàticament els de recollida de residus, aigües residuals i neteja viària en els pobles de menys de 1.000 habitants. L'objectiu, segons la Generalitat, és que tot el que es pugui fer des de la proximitat, se segueixi fent.

Els municipis mantenen les competències

Per tant, els municipis mantenen totes les seves competències, i només els les retirarien en cas que un control de qualitat detecti que no s'arriba a una mínima qualitat del servei.

La llei reforça el paper dels consells comarcals, a excepció dels de l'àrea metropolitana, que es redueixen o desapareixen, i preveu que les diputacions exerceixin funcions de vegueries.
Anar al contingut