L'autor de la fotografia ha captat una dona asseguda en una butaca desenfocada per representar el que l'Alzheimer comporta. (Foto: Flickr …
A Catalunya hi ha un cens de 115.000 persones afectades per aquesta malaltia. (Foto: Flickr / manuelvh)
Barcelona

La Generalitat aplicarà un nou programa comunitari per millorar la detecció precoç de l'Alzheimer i d'altres demències

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat que a finals d'any s'implementarà un programa comunitari que integrarà recursos sanitaris i socials per donar resposta al malalt de forma ràpida, integral i multidisciplinària. A Catalunya hi ha un cens de 115.000 persones afectades per aquesta malaltia.

RedaccióActualitzat
El Departament de Salut de la Generalitat posarà en marxa a final d'any un nou pla comunitari per millorar la detecció precoç de l'Alzheimer i d'altres demències. L'anunci s'ha fet coincidint amb la commemoració aquest dissabte del Dia Mundial de l'Alzheimer.

El nou programa, segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, no comportarà més recursos sinó una nova organització per poder diagnosticar la malaltia des que es comença a manifestar. S'integraran recursos sanitaris i socials per donar resposta al malalt en el seu entorn més pròxim i abordar la malaltia de forma integral i multidisciplinària.

L'Alzheimer afecta 115.000 persones a Catalunya i fins a 600.000 al conjunt de l'estat. Com en tota malaltia, identificar-la com més aviat millor és important. En aquest cas, però, la variabilitat dels símptomes complica la feina dels metges. Es calcula que hi pot haver entre un 30 i un 40% de casos sense diagnosticar a Espanya.

Depressió, apatia, ansietat, agitació, pèrdua de memòria, trastorns del son, desinihibició alimentària i sexual són algunes de les alteracions que ens poden posar en alerta. Tot i això, cada pacient és un món i, a vegades, el mateix pacient ho és en ell mateix ja que l'estat d'ànim pot variar en un mateix dia tant pel que fa a conducta com a alteracions psicològiques o dèficits cognitius. A més, els símptomes també estan influïts per la personalitat prèvia del pacient i la interacció amb el medi ambient.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut