Barcelona

La Generalitat anuncia una contraproposta de finançament que defensi la literalitat de l'Estatut

El govern ja té una posició oficial sobre la proposta de finançament autonòmic. En una reunió dels membres catalans de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, s'ha fet evident la decepció pel model avançat per l'executiu espanyol. A la seu de la Conselleria d'Economia els membres del tripartit han repetit els arguments crítics amb la proposta que s'han recollit a Catalunya d'ençà que es va presentar. El conseller Antoni Castells destaca que hi ha avenços, però que són insuficients, lamenta que el model no garanteixi el compliment de l'Estatut i recorda que la proposta no parla de xifres. El conseller d'Economia ha avançat que presentaran una contraproposta la propera setmana.

Actualitzat
El govern d'entesa s'ha reunit per consensuar una posició comuna sobre el model de finançament presentat pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, després que els tres partits van reaccionar de manera diferent davant el text. El conseller d'Economia s'ha trobat amb el de Relacions Institucionals, Joan Saura, i el d'Innovació, Josep Huguet, entre d'altres, per analitzar conjuntament el model i definir com i què cal negociar a partir d'ara. De moment, el primer pas és presentar una contraproposta al document de bases la propera setmana i que tampoc tindrà xifres.

A banda d'aquest anunci, la trobada, que ha durat una hora i mitja, no ha fet més que recollir les crítiques que hi han anat fent els partits catalans des que es va fer pública la proposta. El model que va presentar Pedro Solbes just abans que s'acabés el termini de final d'any no satisfà ni el PSC ni Iniciativa, i encara menys Esquerra, que s'hi ha mostrat més bel·ligerant. Aquestes crítiques s'han recollit a la reunió, tal com ha explicat el conseller d'Economia en la roda de premsa posterior. 

Després de la reunió, el govern ha advertit que defensarà la literalitat de l'Estatut i ha afegit que no hi ha pressa i que la prioritat no és el termini sinó tancar un bon acord. El govern català reconeix avenços però insuficients en el model presentat per Solbes i per això vol corregir en una contraproposta les "ambigüitats i riscos" del model proposat.

Castells ha desgranat en una llista els aspectes positius i negatius del document de bases de finançament. El conseller d'Economia ha volgut començar l'any citant els avenços del nou model. Castells ha destacat que el text reconeix que cal un increment dels recursos per a les comunitats autònomes i que cal garantir els serveis a tots els ciutadans, visquin on visquin. També recorda que el document reconeix la importància de la població com a factor anivellador dels recursos. De la mateixa manera, Castells valora positivament el fet que la proposta permeti l'actualització de les dades, tant les de ciutadania com les dels paràmetres estructurals del sistema.

El to del conseller d'Economia s'ha endurit quan ha passat a enumerar el que ha anomenat "insuficiències" del model. Per Castells el principal escull per a un acord és poder garantir que Catalunya no es veurà perjudicada després de contribuir a la solidaritat amb les comunitats més pobres. A grans trets, lamenta que la proposta no garanteixi el compliment de l'Estatut. Castells assegura que el text no el vulnera, però que no se'n desprèn cap garantia que això no acabi passant. La vaguetat de la proposta ha estat el centre de les crítiques, i Castells ha tornat a carregar contra el fet que el model vingui completament despullat de xifres. A més, assegura que el text consolida posicions injustes i no defineix adequadament les necessitats.

Esquerra dóna per bo el procés negociador

Per la seva banda, el representant d'ERC, el conseller Huguet, ha donat per bona l'estratègia negociadora de la Generalitat després dels contactes del president català, José Montilla, amb els dirigents republicans Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira. Huguet ha avalat una negociació "en positiu" amb l'Estat amb l'objectiu que es compleixi l'Estatut i l'última resolució unitària del Parlament de Catalunya sobre el model de finançament.

Mentrestant, el procés de negociació general sobre el finançament autonòmic continua avançant. El calendari empeny i el govern espanyol vol convocar a finals de mes el Consell de Política Fiscal, en què hi ha representades totes les comunitats autònomes, per tancar la qüestió. El govern de la Generalitat vol arribar a aquesta data amb tanta cohesió interna com sigui possible. El president, José Montilla, ha promès als seus socis de govern fermesa en aquest últim tram de negociació.

CiU demana una altra estratègia

Des de l'oposició, CiU ja ha reaccionat. El diputat Francesc Homs ha demanat al tripartit que negociï sobre la base de l'Estatut i que no caigui en el "parany" de negociar prenent com a base la proposta feta per Solbes. CiU ha dit que se sent "desconcertada" per l'actitud del tripartit i ha demanat a ERC suport per mostrar al Parlament el rebuig a la proposta de nou model de finançament feta pel govern espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut