La Generalitat activa el nou sistema informàtic per recaptar impostos

L'e-Spriu substitueix un altre programa amb nom il·lustre, el G@udí, i s'estrena amb la taxa de les begudes ensucrades

RedaccióActualitzat

El nou sistema informàtic de l'Agència Tributària Catalana per recaptar impostos, anomenat e-Spriu, s'estrena l'1 de juliol, amb la taxa sobre les begudes ensucrades. L'impost es va començar a aplicar al maig, però és ara quan s'obre el període per liquidar-lo amb el nou sistema.

A partir d'ara, els distribuïdors tindran un nou formulari per fer-ne la liquidació telemàtica. I de mica en mica s'aniran incorporant al sistema la resta d'impostos propis i cedits que estan en mans de la Generalitat.

L'e-Spriu anirà substituint de manera gradual l'anterior programa de gestió tributària, també amb nom il·lustre, el G@udí. Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda:

"Donarà una resposta més eficient a les necessitats actuals i, evidentment, és un sistema informàtic que ens prepara per a les necessitats futures que esperem que puguem afrontar com a país."

L'agència té marcat l'1 de setembre com a data clau per al desplegament de la hisenda catalana. Serà llavors quan s'obriran les noves oficines i haurà d'estar operatiu el gruix de la nova plantilla. Però aquest desplegament ha viscut diverses polèmiques: com ara quines dades tenen i com les han obtingut, l'enfrontament amb els registradors, que eren els encarregats de liquidar alguns impostos, i les convocatòries d'inspectors que havien quedat sense cobrir.

"Fa quatre anys teníem moltes dificultats, però en els últims processos s'han presentat 4.800 persones. Hi ha molt més interès per part dels professionals."

La feina que tindran a partir del setembre és anar incorporant els nous tributs: a l'octubre, liquidaran la taxa turística i, després, l'impost de grans superfícies. I l'any que ve, liquidació de l'impost dels actius no productius que avui entra en vigor: és aquell que grava iots, obres d'art o cotxes de luxe a nom d'empreses, però dels quals es fa ús particular.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut