Els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2019, amb els membres del plenari del CoNCA (ACN)
Els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2019, amb els membres del plenari del CoNCA (ACN)

La gastronomia, per primer cop als Premis Nacionals de Cultura amb Carme Ruscalleda

L'escriptor Jaume Cabré, l'editora Maria Bohigas i la compositora i pianista Clara Peya, altres guardonats pels Premis Nacionals de Cultura 2019

Actualitzat

Carme Ruscalleda rebrà el Premi Nacional de Cultura com a "veritable ambaixadora de la cuina catalana arreu del món". És la primera vegada que la gastronomia s'incorpora als premis que atorga el Consell Nacional de Cultura i de les Arts (CoNCA), que aquest dimecres ha fet públic els deu guardonats d'aquest 2019.

El jurat considera que la xef maresmenca, la dona amb més estrelles Michelin del món, ha estat capaç "de combinar l'avantguarda i la tradició culinària del nostre país des de la reivindicació del producte arrelat al territori".

Carme Ruscalleda


Ruscalleda ha rebut nombrosos reconeixements, com el Premi Nacional de Gastronomia i la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya 2016.
 

Premis a la innovació creativa i a la projecció de la literatura catalana
 

Jaume Cabré


L'escriptor Jaume Cabré ha estat distingit amb el premi Nacional de Cultura 2019 pel conjunt de la seva obra, traduïda a una dotzena de llengües i reconeguda internacionalment. El jurat en destaca "la prolífica i rica trajectòria literària a través d'una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari que ha anat plasmant-se en més d'una vintena de llibres".

Maria Bohigas Sales


En l'àmbit literari, els premis destaquen també la contribució de l'editora i traductora Maria Bohigas des del Club Editor, per la recuperació i reedició d'obres d'autors com Blai Bonet, Mercè rodoreda o Aurora Betrana, i la incorporació en llengua catalana d'autors com Alice Munro o Boris Vian.

Josep Ponsatí

 

També rep aquest reconeixement l'escultor Josep Ponsatí, per la seva contribució a l'art internacional i per haver introduït el minimalisme escultòric a Catalunya, "amb les seves peces inflables, escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres", que ha integrat al paisatge i a la natura.

Clara Peya
 

La compositora pianista i creadora teatral Clara Peya ha estat guardonada per la seva innovació en la composició i la interpretació musicals "transitant entre la música, el teatre i l'activisme sense abandonar el piano, instrument que l'acompanya en les seves performances".

A Josefina Matamoros, exdirectora del Museu d'Art Modern de Ceret, el jurat li reconeix la contribució a la difusió de l'art català d'avantguarda a la Catalunya Nord.
 

Reconeixement a entitats que treballen per conservar i difondre el patrimoni artístic i cultural

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, la Federació d'Ateneus de Catalunya, la Fira d'espectacles literaris Litterarum de Móra d'Ebre i el Museu de Lleida són les entitats guardonades aquest any.

La seva contribució a la construcció d'un país modern per mitjà de l'arquitectura i l'urbanisme és el que el jurat dels Premis Nacionals reconeix al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. En destaca especialment "haver impulsat la reivindicació d'aquest patrimoni arreu de Catalunya" i la tasca dels darrers anys del seu l'arxiu.

La Federació d'Ateneus de Catalunya ha estat premiada per "la tasca extraordinària de gestió de la diversitat ateneista del nostre país i de la contribució a la cultura durant els seus 35 anys d'existència".

També rep guardó el Litterarum Móra d'Ebre - Fira d'espectacles literaris. Se li reconeix haver construït "un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana.

Del Museu de Lleida, el CoNCA en ressalta "la rellevància de la col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics", així com "el servei que fa al territori amb la seva labor educativa".

La cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019 es farà el 4 de juliol al teatre L'Artesà del Prat de Llobregat.
 

 

ARXIVAT A:
Premis Nacionals de Cultura
Anar al contingut