La garrofa, un producte KM0 que pot substituir la xocolata

La farina de garrofa, a diferència de la xocolata, no conté cafeïna i no és addictiva

Xevi MiróActualitzat

Quan a la Guerra Civil no es tenia accés a la xocolata, les garrofes van guanyar posició. Amb elles es feia un succedani que va permetre que la canalla pogués berenar dolç de forma molt més barata perquè es feia amb un producte local. Però amb la recuperació econòmica, aquesta lleguminosa va tornar a ser relegada al menjar per a bèsties.

Ara, els defensors de l'alimentació saludable i el quilòmetre zero l'estan tornant a posar de moda. Gràcies a les llavors del garrofer, s'estan fent cremes de garrofes amb fruits secs pensats per a substituir opcions més industrials i menys saludables.

Clara Martín ha muntat Menjamiques, un projecte per recuperar les "plantes oblidades", plantes que en el passat havien format part de la nostra cistella alimentària però que han anat caient en desús. La Clara obté farina de garrofes del Camp de Tarragona, una de les principals comarques productores del món, i fa productes com una crema de garrofes, una alternativa a les cremes de cacau.

 

Garrofes penjades del garrofer (Wikicommons. Joanbanjo)

 

L'arbre del garrofer és originari de l'Àsia però fa segles que ha arribat a la conca mediterrània, on s'ha adaptat molt bé. El seu fruit, que ve en beines com les de les faves, s'ha utilitzat des dels temps dels egipcis.

Per a la crema de garrofes es fa servir la farina de garrofer. Aquesta pols, que s'assembla molt a la xocolata, s'aconsegueix triturant les beines torrades. Aquesta farina serveix com a substitut del cacau soluble, però cal utilitzar-la sense bullir-la, ja que, si no, quedaria massa amargant.

 

Cabàs ple de garrofes. Foto Menjamiques

 

De la llavor triturada s'obté la goma de garrofí, un espessidor i gelificant que mai s'ha deixat de fer servir tant per fer gelats com cosmètics. En el llistat d'ingredients apareix com a E410.

Jordi Guillem, cuiner del restaurant Lo Mam del Vendrell i membre del col·lectiu Terra i Taula, diu:

"La goma de garrofí? És un producte que la gent no coneix però que segur que arribarà a les cases quan la gent vegi que pot fer una beixamel sense afegir-hi farina i sense gluten."

 

La garrofa, a diferència de la xocolata, no conté cafeïna i no és addictiva. A més, té molt pocs greixos. En canvi, té triptòfan, un aminoàcid que produeix una sensació relaxant.

ARXIVAT A:
Gastronomia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut