El comissari Vicenç Altaió durant la inauguració de l'exposició a la galeria Mayoral aquest dijous 14 de setembre de 2017. (Horitzontal).
El comissari Vicenç Altaió durant la inauguració de l'exposició a la galeria Mayoral aquest dijous 14 de setembre de 2017. (Horitzontal).

La galeria Mayoral explora el món dels somnis de Dalí, Picassó, Miró, Brossa i Duchamp

ACN Barcelona.-La galeria d'art Mayoral ha inaugurat 'L'espai dels somnis', una selecció d'obres que analitzen quina importància ha tingut el somni com a constructor del llenguatge artístic del segle XX. Comissariada pel crític d'art Vicenç Altaió la mostra compta amb treballs de noms com Dalí, Miró, Magritte, Picasso, Tàpies, Brossa o Duchamp. L'exposició es podrà veure fins al 5 de gener i compta amb dos grans blocs, el de "somiar desperts" liderat per Dalí i Duchamp i el de la recuperació després dels anys negres de la dictadura amb Miró i Calder. En declaracions a l'ACN, Altaió, ha qualificat la proposta com a "suggerent" i ha dit que és "pròpia d'un museu". Segons el comissari, és una reflexió sobre com els artistes tenen la capacitat d'explicar-nos coses a través dels somnis que "tots tenim".

La mostra s'ha estrenat aquest estiu a la Societat l'Amistat Casino de Cadaqués i a partir del 15 de setembre fins al 5 de gener del 2018 s'exposarà a la sala Mayoral. L'exposició repassa com interpreten els somnis els artistes, en quin grau son rellevants per la seva obra i quantes maneres diferents de portar els somnis a les arts hi ha. El comissari ha explicat que tot plegat parteix del canvi artístic generat després de la Primera Guerra Mundial. És per això que, amb les obres, es mostra com el somni es va convertir "en un gran pou" des del qual es podia viure una altra realitat. "De la mà dels artistes hi ha una manera de crear un imaginari nou, allunyat de la realitat dolorosa quan esclata la Primera Guerra Mundial i després la segona. El somni no serà una fugida sinó una creació inèdita de gran imaginació", ha explicat Altaió. El surrealisme és protagonista en tots aquests treballs que s'exposen perquè "obria una finestra interior" al alliberar les imatges a partir del somni. Segons el crític d'art al llarg de la història "sempre" hi ha hagut aquests somnis. En algunes èpoques molt centrats en la moralitat del que és bo i el que és dolent, en el terror o en el sexe. El també assagista i poeta ha dit que és un "privilegi" treballar amb una galeria i el seu fons. "Enlloc de posar les teories del crític d'art il·lustrades amb pintura, aquí és primer l'art i després la interpretació. Com els somnis, que són voluntaris", ha celebrat. També ha afirmat que es demostra el "paper rellevant" de les galeries d'art. Vicenç Altaió és poeta, assagista, crític d'art, articulista d'opinió i editor de revistes d'art entre d'altres. Va ser director del centre KRTU i de l'Arts Santa Mònica. Ha estat comissari de nombroses exposicions de tema artístic, literari i científic, així com de l'Any Miró i de l'Any Dalí. Actualment és president de la Fundació Joan Brossa.Per la seva banda, Mayoral és una galeria d'art especialitzada en art modern i de postguerra fundada a Barcelona el 1989. L'espai desenvolupa projectes rigorosament comissariats i compta amb la col·laboració de les famílies dels artistes. El programa expositiu aposta per artistes del segle XX com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Alexander Calder, René Magritte, Marc Chagall, Eduardo Chillida, Manolo Millares i Antoni Tàpies, entre d'altres.

Anar al contingut