Barcelona

La futura llei del cinema que prepara el govern preveu una xarxa de sales de cinema públiques

La futura llei catalana del cinema, que es va començar a conèixer aquest dimecres, preveu la creació d'una xarxa de sales de cinema públiques. Segons el govern, això permetria assegurar l'exhibició de les produccions catalanes i també la presència del català en el 50 per cent dels films doblats. Aquests són alguns dels objectius de la llei, que també preveu que la meitat de les produccions catalanes siguin fetes en català i vol potenciar les versions subtitulades. L'any passat, els films originals o doblats al català van ser un 3%, i només un 0,5% en versió subtitulada. El sector de distribució i doblatge és prudent amb la mesura, ja que considera que les grans distribuïdores nord-americanes s'hi oposaran, com ja va passar fa uns anys.

Actualitzat
El govern vol que el català tingui presència a les sales de cinema: per això, la meitat de les pel·lícules que s'exhibeixin a Catalunya hauran d'estar doblades o subtitulades en català. Així es preveu en la llei que prepara el Departament de Cultura, que es va començar a donar a conèixer aquest dimecres. Aquesta normativa també pretén que, de les produccions fetes aquí, n'hi hagi més en català.

L'esborrany de la llei també proposa la creació d'una xarxa pública de sales d'exhibició cinematogràfica amb els objectius de programar cinema, preferiblement europeu, en versió original subtitulada; pel·lícules produïdes a Catalunya i també cinema internacional doblat al català. Segons ha sabut, també Catalunya Informació, a aquesta xarxa s'hi podran adherir sales d'exhibició de titularitat pública i també privada en règim de concert amb l'administració.

La nova llei del cinema també establirà la constitució d'un fons de foment de l'exhibició privada que es destinarà a incentivar la projecció de llargmetratges doblats al català o en versió original subtitulada en català; i l'exhibició de cinema produït a Catalunya, molt especialment el rodat en versió original catalana.

Un altre dels aspectes destacats de la futura llei del cinema de Catalunya és que es crearà un fons de foment de la producció cinematogràfica, gestionat per l'ICIC, que reservarà anualment almenys el 50% de la seva dotació total per a projectes en versió original catalana. Podran accedir a aquests ajuts els llargmetratges que tinguin la meitat de participació financera i titularitat d'una empresa catalana en la producció, o bé la meitat de presència d'elements creatius i tècnics del nostre país.

Polítics i professionals del cinema ja s'han manifestat sobre la proposta de la Conselleria de Cultura. Les tres formacions del govern han donat suport al projecte. Pel que fa a l'oposició, Convergència i Unió, també l'aprova, tot i que dubta de la seva aplicació, mentre que el PP i Ciutadans s'hi oposen perquè creuen que serà una llei intervencionista.

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya ha rebutjat quotes que puguin anar en detriment d'un negoci que diuen que està en crisi i, pel que fa a les grans productores i distribuïdores nord-americanes, encara no s'han volgut pronunciar sobre el projecte argumentant que no disposen del text.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut