L'acte d'inauguració del nou institut amb el conseller Joaquim Nadal
L'acte d'inauguració del nou institut amb el conseller Joaquim Nadal

La Fundació Salut Empordà inaugura l'Institut de Recerca Glòria Compte, un nou espai d'investigació i formació

Actualitzat

ACN Figueres - La Fundació Salut Empordà ha inaugurat aquest divendres l'Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte, una nova entitat que neix amb l'objectiu de generar coneixement, investigació i formació per a professionals sanitaris i les administracions i organitzacions del territori. L'institut està ubicat a la planta baixa de l'hospital de Figueres. Per encabir-lo, s'ha adequat una sala de reunions, una sala de formació, un despatx de treball, secretaria i diversos despatxos destinats a gestió de recerca i docència. Les obres han durat un mes i mig i han tingut un cost aproximat de 82.000 euros, dels quals 50.000 han estat finançat a través d'una subvenció del Dipsalut.

L'institut està dirigit pel doctor Pere Plaja, director de Recerca, Innovació i Desenvolupament de la FSE. També incorpora la figura de coordinació de Recerca, el doctor Oriol Turró, i compta amb un equip de professionals sanitaris, tècnics en gestió de projectes i experts en metodologia i estadística aplicada a les ciències de la salut i socials.

Té per objectiu estimular la creació de projectes d'investigació en salut als diferents nivells d'atenció de la FSE; facilitar l'activitat investigadora dels professionals i dels residents aportant serveis i recursos; generar un espai de coneixement i formatiu obert, dinàmic i permeable a Figueres i al territori; liderar la recerca en salut i social a l'Alt Empordà, i impulsar projectes que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. A més, l'institut farà una aposta per la formació en recerca i potenciar la recerca multidisciplinària.

Durant l'acte d'inauguració, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha qualificat "d'estratègica" l'aposta de Figueres i de la Fundació Salut Empordà per "crear aquest institut i donar-li l'aixopluc en un espai compartit que aglutinarà totes les energies i les capacitats de la comunitat mèdica i assistencial l'hospital i de tot l'àmbit de l'Empordà".

L'Institut de Recerca de la FSE porta el nom de Glòria Compte en homenatge a la trajectòria vital i professional d'aquesta pediatra empordanesa compromesa amb els més febles. Glòria Compte Massachs va destacar per l'anàlisi del vincle existent entre la situació social de la persona i de la comunitat i el propi estat de salut. També va ser una figura compromesa socialment i ambiental.

Va ser cofundadora de la Casa Materna de Matagalpa (Nicaragua) per lluitar contra l'alt índex de mortalitat materno-infantil derivada de la pobresa. A més, va treballar amb la població indígena perseguida a Guatemala i a les faveles de Salvador de Bahía, al Brasil, on va realitzar la tesi doctoral. Quan va tornar a l'Empordà, Compte va seguir fent de pediatra i va deixar empremta al CAP de Figueres.

Actualment, la Fundació Salut Empordà compta amb més d'un miler de professionals, dels quals el 75% són assistencials. En els darrers dos anys, més de 80 han estat vinculats a un projecte de recerca. L'origen de la majoria de projectes ha estat l'interès propi en la recerca clínica per part dels professionals de l'entitat (41%), essent els professionals residents un dels principals actius, amb el suport del cap d'estudis, el doctor Armand Grau.

La Fundació disposa de tres unitats docents acreditades (Medicina interna, Obstetrícia i Ginecologia, i Geriatria) i és associada per l'especialitat en Medicina Familiar i Comunitària. Recentment, ha arribat a un acord amb la Universitat de Girona per desenvolupar una unitat docent d'estudis vinculats a ciències de la salut i socials.

Anar al contingut