Aznar demana a Rajoy que actuï a Catalunya (Reuters)
Aznar demana a Rajoy que actuï a Catalunya (Reuters)
Madrid

Aznar diu a Rajoy que si és "incapaç d'actuar" a Catalunya faci eleccions generals

La Fundació FAES, que presideix José María Aznar, afirma que el govern espanyol té l'obligació d'aplicar "tots els instruments constitucionals" encara que no tingui el suport d'altres partits

RedaccióActualitzat

Aznar reclama a Rajoy que apliqui amb mà dura tots els elements legals que tingui al seu abast per aturar Puigdemont. La fundació FAES, presidida per l'expresident espanyol, exigeix a Mariano Rajoy que actuï ara mateix o que convoqui eleccions generals. En una nota editorial, la FAES afirma que el govern del PP té la "inexcusable obligació d'activar tota la potència política en defensa de la Constitució" i que "no hi ha cautela que valgui davant la magnitud de l'amenaça independentista".

El text de la fundació, titulat "El preu de la llibertat", demana al president del govern espanyol que utilitzi ja "tots els instruments constitucionals" que pot aplicar perquè té prou majoria parlamentària "per activar tota la potència política prevista per defensar la Constitució". Afirma que cal buscar el suport d'altres partits però que això no pot "retardar o condicionar el compliment del seu mandat". "La llei és el preu de la llibertat, la llibertat és el premi de la llei", escriu la fundació.

L'article fa un pas més i diu a Rajoy que "si no troba l'ànim per fer-ho [aplicar el mandat constitucional] o hagués de reconèixer la seva incapacitat", hauria de convocar eleccions.

"Hauria d'atorgar als espanyols la possibilitat de decidir quin govern, amb quina proposta i amb quins suports electorals s'haurà d'afrontar aquesta conjuntura crítica per a Espanya."

"A Catalunya no es pot insistir ni un minut més en els errors (···) No és possible declarar morta la democràcia a Catalunya, no fer res que excedeixi el llindar de la retòrica per reduir a zero la capacitat d'acció dels veritables responsables d'aquest crim."

La FAES d'Aznar també carrega contra part de l'oposició:

"Juntament amb el nacionalisme radicalitzat, el populisme antisistema i el revisionisme del pacte constitucional promogut per un ampli sector de l'esquerra vol destruir la transició."

 

 

Zoido defensa el lideratge de Rajoy i rebutja convocar eleccions

La reclamació d'Aznar a Rajoy ja té resposta del govern espanyol. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat aquest matí el lideratge del president espanyol i ha mostrat el seu desacord sobre la possibilitat de convocar eleccions generals perquè diu que augmentaria la incertesa.

Zoido ha demanat la "unitat de tots els demòcrates" per demanar "per enèsima vegada" a Carles Puigdemont que "rectifiqui i abandoni l'obsessió independentista" i el seu "clima de radicalitat". I ha remarcat que Rajoy és la persona adequada per poder resoldre el conflicte amb Catalunya.

"Al president Rajoy el veig la persona amb més capacitat per resoldre ara mateix el greu problema que Espanya (···) El que menys interessa ara a Espanya és elevar la incertesa dissolent les Corts i convocant eleccions (···) L'únic responsable es diu Puigdemont."

 

ARXIVAT A:
Article 155Referèndum 1-O
Anar al contingut