La franja d'entre 65 i 70 es començarà a vacunar amb Janssen a mitjans d'abril

Aquest dilluns han arribat més de 193.000 vacunes Pfizer per completar la primera vacunació dels majors de 80 anys

Juli Rodés AlmerActualitzat

Les persones d'entre 66 i 70 anys són la franja d'edat "que es podria beneficiar de la vacunació amb Janssen" a partir d'aquí deu dies.

Així ho ha manifestat el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, que ha explicat que aquesta vacuna monodosi, la quarta aprovada a Europa, s'espera que arribi "amb comptagotes" a partir de la segona quinzena d'abril i "de manera més decidida i amb volums més rellevants a partir de maig".

Una mica més tard, en roda de premsa, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha posat una data concreta a l'arribada de vacunes Janssen: ha dit que serà a partir del 15 d'abril. Ha explicat que d'entrada seran unes 300.000, i que en total està previst que n'arribin 5,5 milions a tot Espanya. La ministra considera que, en ser d'una sola dosi, aquesta vacuna "ens permetrà donar un impuls important" a la vacunació. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ramentol ha admès que aquesta és una franja de població que "ara sembla una mica en terra de ningú" i ha lamentat que a Espanya no s'aixequés el topall d'edat de la vacuna d'AstraZeneca, que hauria permès utilitzar-la per vacunar fins als 70 anys.


Vacunar els més grans de 80

Les declaracions de Ramentol arriben l'endemà que Salut ha posat data a la vacunació de les persones entre 71 i 79 anys, a qui es començarà a citar a partir de dilluns que ve, el 12 d'abril.

Arribada, aquest matí, de les 193.050 vacunes de Pfizer / BioNTech


Abans, i durant aquesta setmana, Salut compta completar l'administració de la primera dosi a les persones de més de 80 anys. Serà amb la vacuna de Pfizer/BioNTech, de les quals aquest matí n'ha arribat una remesa amb 193.050 dosis.


El 16% de la població ja té una dosi

A Catalunya, el 16% de la població major de 16 anys ja ha rebut, almenys, una dosi de vacuna: són més d'un milió de persones vacunades.

El percentatge augmenta fins al 30% si ens fixem en la franja d'entre 60 i 65 anys, que s'està vacunant amb AstraZeneca des que el govern espanyol va ampliar el topall d'edat.

Aquest dilluns està previst que es vacunin unes 17.000 persones més, després que durant el cap de setmana ja ho han fet unes 27.000.

Vacunació amb AstraZeneca a Barcelona aquest diumenge (EFE / Quique García)


En aquest sentit, Ramentol ha volgut "agrair la resposta de la ciutadania" a l'hora d'anar a vacunar-se, que considera "una mostra de civisme".

També ha recordat que encara queden unes 1.500 cites lliures per a aquest grup d'edat.

Sobre l'objectiu de vacunació a finals d'estiu, Ramentol ha declarat: "És raonable pensar que a finals d'agost podem tenir el 70% de la població immunitzada."
 

Pendents de les dades

Sobre la situació de la pandèmia i les mesures per combatre-la, Ramentol diu que ara mateix no tenen cap dada epidemiològica que indiqui que caldrà augmentar les restriccions a partir del pròxim cap de setmana, quan acabi la vigència de les mesures actuals per combatre l'expansió de la Covid-19.

Ha explicat que els indicadors no estan augmentant, "es mantenen més o menys estables", però ha admès que això "no són necessàriament bones notícies" i que les dinàmiques d'aquests dies festius poden alterar les dades i fer "una sensació enganyosa d'una certa millora epidemiològica".

Ha afegit que "cal ser prudents" i ha remarcat que "avui comença un període d'anàlisi més estreta de les dades" després d'uns dies en què hi ha hagut més mobilitat amb motiu de la Setmana Santa.

Una família passejant per l'Ampolla aquest diumenge (ACN / Mar Rovira)


Serà a partir d'aquesta anàlisi que, en els pròxims dies, se sabrà si n'hi haurà prou amb les mesures actuals o n'hauran de prendre de noves. El Procicat ja es va reunir divendres i es torna a reunir aquest dilluns. De moment, però, és només per fer seguiment de la situació. Les decisions arribaran a finals de setmana.

Ara per ara, en qualsevol cas, Ramentol continua defensant, com la setmana passada, que:

"Aquest nou creixement epidèmic el podem sobrepassar amb la complicitat de la ciutadania, dels sectors econòmics i també amb l'esforç ingent dels sanitaris."


El secretari general de Salut, de tota manera, no ha volgut entrar a valorar quines mesures concretes es podrien adoptar. Ha dit que el govern és molt conscient que "qualsevol decisió té efectes negatius" i ha defensat que les prendran amb el màxim rigor.

Les dades facilitades aquest dilluns pel Departament de Salut, les que Ramentol ha admès que poden ser enganyoses sobre la situació real, mostren una lleugera baixada, per segon dia consecutiu, de la velocitat de transmissió, que ha passat d'una Rt d'1,20 dissabte a una Rt d'1,11.

El risc de rebrot també ha baixat per segon dia consecutiu: ha perdut 15 punts des de dissabte i s'ha situat en els 269.

Continuen a l'alça, en canvi, la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que ja és de més de 242 casos, i la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu, que ha superat el 7%.


"Dies complicats" als hospitals

Més enllà de les dades epidemiològiques, Ramentol s'ha mostrat especialment preocupat per la pressió hospitalària, que no ha cessat.

Ha volgut remarcar que continua sent una dada de preocupació rellevant l'ocupació de les UCI, a la qual ha posat la següent xifra: el 53% de les persones ingressades a les UCI de Catalunya són malalts Covid.

Una xifra, ha afegit, que "va augmentant, també a les unitats d'hospitalització convencional".

En concret, aquest dilluns, als hospitals de Catalunya hi torna a haver més de 1.600 persones ingressades amb Covid, cosa que no passava des de fa un mes.

 


En concret, n'hi ha 1.608, que són 181 més que divendres. D'aquestes, a més, n'hi ha 431 que són pacients crítics a les UCI. Fa una setmana n'eren 403, després que s'aconseguís baixar dels 400 crítics només durant dos dies, l'últim cap de setmana de març.

Referint-se a la situació hospitalària, Ramentol ho ha reblat d'aquesta manera:

"Sabem que ens venen dies complicats, assistencialment."


També ha fet una nova crida a la responsabilitat ciutadana, ha demanat "que la tornada a la rutina sigui prudent, el més ordenada possible", i que cadascú faci "una petita autoreflexió" sobre el risc de contagi al qual s'ha exposat i que intenti "moderar-lo el màxim possible".


Campins: "Si creix la pressió, més restriccions"

També en declaracions a Catalunya Ràdio, Magda Campins, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, ja ha demanat que si la pressió hospitalària continua augmentant el govern endureixi les restriccions.

Considera que "no podem esperar a tenir le UCI plenes, perquè ja estarem arribant tard".

Entre les mesures possibles, Campins, defensa el confinament comarcal per fer baixar les interaccions socials.  

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut