L'Airbus A340-300 Konrad Adenauer, que s'ha avariat quan traslladava la cancellera Angela Merkel a l'Argentina per la cimera del G20,…
L'Airbus A340-300 Konrad Adenauer, que s'ha avariat quan traslladava la cancellera Angela Merkel a l'Argentina per la cimera del G20, a la pista de l'aeroport Colònia-Bonn (EFE)

La força aèria alemanya descarta el sabotatge en l'avaria de l'avió de Merkel

Juli RodésActualitzat

La força aèria alemanya descarta que cap acció criminal sigui la causa de l'avaria que aquest dijous ha tingut l'avió que traslladava la cancellera Angela Merkel a la cimera del G20, a l'Argentina.

"La caixa de distribució electrònica n'ha estat la causa", ha explicat a mig matí un portaveu militar que, abans, ja havia aclarit que "no tenim cap sospita que hi hagi hagut cap sabotatge".

Merkel s'havia enlairat de Berlín cap a Buenos Aires dijous a última hora, a bord de l'Airbus A340-300 Konrad Adenauer del govern alemany. Al cap d'una hora de vol, una avaria en tots els sistemes de comunicació de la nau va obligar la tripulació a fer un aterratge d'emergència a l'aeroport de Colònia-Bonn.

 

 

En aquell moment l'avió ja era a l'espai aeri holandès, i havia passat de llarg d'Amsterdam, rumb a l'Atlàntic. Va girar cua, en comptes d'aterrar a la capital holandesa, perquè l'avaria en els sistemes electrònics obligava a fer un descens més llarg.

Sense sistemes de comunicació, la tripulació va fer tota la maniobra d'aterratge utilitzant un telèfon via satèl·lit, segons ha explicat el setmanari "Der Spiegel".

Contra els temors inicials, l'avaria no va impedir desplegar el tren d'aterratge.

 

Un camió de bombers al costat de l'Airbus A340-300 "Konrad Adenauer" que s'ha avariat quan traslladava la cancellera Angela Merkel a l'Argentina per la cimera del G20 (EFE)

 

Aquest divendres a primera hora, el diari "Rheinische Post" havia informat que, segons fonts de les forces de seguretat alemanyes, el govern estava comprovant si l'incident podia tenir un "causa criminal". Les mateixes fonts, de tota manera, també havien explicat que investigar "en totes direccions" és el procediment habitual després d'un incident com aquest.

Més tard, a més, un portaveu de la força aèria ha declarat que no hi havia cap sospita de sabotatge o cap altre tipus d'acció criminal o terrorista:

"És una comprovació estàndard de l'equipament de ràdio que va fallar."

Merkel ha qualificat el pilot de l'avió com "el capità més experimentat" de la força aèria alemanya, responsable de pilotar els avions del govern. La cancellera també ha dit que l'incident és una "avaria greu".

 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, aquest dijous, durant la seva intervenció en un fòrum econòmic a Berlín (Reuters)

 

Ella i el vicecanceller i ministre de Finances, Olaf Scholz, que l'acompanya, juntament amb diversos representants de mitjans de comunicació, han fet nit a Bonn després de constatar-se que no era possible disposar d'un altre avió en poc temps.

Aquesta matinada, a les cinc, han reprès el viatge cap a l'Argentina en un vol comercial de la companyia Iberia. Merkel es perdrà l'obertura de la cimera del G20. Està previst que aterri a Buenos Aires a les 10 de la nit, les sis hora local, a temps per assistir al sopar de caps d'estat i de govern.

El retard alterarà, a més, l'agenda de Merkel, que, en el marc de la cimera, tenia previstes diverses reunions bilaterals amb el president dels Estats Units, Donald Trump, el rus Vladímir Putin, el xinès Xi Jinping i l'argentí Mauricio Macri.

 

Equipatge a l'exterior de l'Airbus A340-300 "Konrad Adenauer" que s'ha avariat quan traslladava la cancellera Angela Merkel a la cimera del G20, a l'Argentina (EFE)

 

L'incident d'aquest dijous amb l'avió que traslladava la cancellera Merkel és l'últim d'una llarga llista d'avaries d'avions oficials alemanys.

Atac a la casa de Scholz

Es dona la circumstància, d'altra banda, que mentre el vicecanceller Scholz era a Colònia un grup de persones han atacat el seu habitatge a Hamburg.

 

El vicecanceller alemany, Olaf Scholz, i la cancellera Merkel en una imatge recent (Reuters)

 

Segons la policia, aquesta matinada un grup de 14 persones han cremat un pneumàtic davant d'un bloc on hi té un pis i han llançat pots de vidre amb pintura contra la façana.

Els agressors han fugit i, ara per ara, no s'ha fet cap detenció. De moment s'investiga el caràcter polític de l'atac, que no ha causat cap dany personal.

ARXIVAT A:
AlemanyaAngela Merkel
Anar al contingut