La Fontana di Trevi amb l'aigua "ensangonada"
La Fontana di Trevi amb l'aigua "ensangonada"

La Fontana di Trevi "ensangonada" contra la degradació del paisatge urbà de Roma

Vicenç LozanoActualitzat

La Fontana de Trevi de Roma oferia aquest dijous un aspecte inusual. L'aigua semblava sang i sorprenia els milers de turistes que cada dia s'apleguen davant d'aquest monument símbol de la capital italiana.

Comentaris per a tots els gustos que anaven des de la indignació per un acte que qualificaven de vandàlic fins a la comprensió perquè es tractava d'una acció transgressora que pretenia ser una denúncia sobre la degradació de la ciutat de Roma.

L'autor d'aquest acte és Graziano Cecchini, que va ser detingut immediatament per la policia local i traslladat a les dependències municipals. Una comissió s'ha encarregat d'avaluar els danys que podria haver sofert el monument barroc i classicista del segle XVIII.

Graziano Cechini és defineix com un artista futurista i no és el primer cop que fa un acte reivindicatiu d'aquesta mena als carrers de Roma. L'any 2008 ja va llançar mig milió de pilotes per l'escalinata de la plaça d'Espanya i ha fet accions similars per cridar l'atenció sobre diverses problemàtiques, com la situació a Birmània o el Tibet.

Cechini -per alguns, sencillament, un vàndal amb una ideologia propera a l'extrema dreta- ha acolorit l'aigua de la Fontana de Trevi contra la degradació del paisatge urbà que viu la ciutat de Roma i la corrupció que hi ha en la política municipal.

 

 

Des de l'arribada de Virginia Ragi el 2013 a l'alcaldia de Roma, tothom coincideix que la ciutat, que ja tenia des de feia anys nombrosos problemes de gestió, ha experimentat una degradació que s'ha convertit en insuportable. Carrers bruts, mobiliari urbà destruït, un trànsit més caòtic que mai i transports urbans que no funcionen.

L'alcaldessa, que el Moviment 5 Estrelles esperava que fos un bon model de gestió per catapultar-se cap al poder al govern, ha mostrat poca determinació i nombrosos errors mentre al seu entorn creixien casos de corrupció que han obligat fins i tot Beppe Grillo, fundador d'aquest moviment, a intervenir per intentar frenar una manca de capacitat prou evident.

La Fontana de Trevi "ensangonada" posa un cop més sobre la taula que la vida per als habitants de Roma no és equiparable ni de lluny a la dels ciutadans de qualsevol capital europea.

Anar al contingut