Una gran representació de dones entre 34 i 44 anys que van respondre l'enquesta
Una gran representació de dones entre 34 i 44 que van respondre l'enquesta, feta per l'Hospital Clínic

La flora intestinal pot estar relacionada amb la depressió

Investigadors belgues descobreixen que certs bacteris estan menys presents en persones amb aquest trastorn

Actualitzat

La flora intestinal de persones que tenen depressió té una composició diferent a la de la resta de la població, segons una recerca feta a Bèlgica. L'estudi s'ha publicat a la revista "Nature Microbiology".

En els darrers anys, diversos estudis han relacionat la composició de la flora intestinal amb diverses malalties. També s'ha estudiat la seva influència en la salut mental. Però si bé hi ha molta recerca sobre aquest tema en animals, no n'hi ha tanta en humans.

Un equip de la Universitat Catòlica de Lovaina i del Centre de Microbiologia VIB, a la mateixa ciutat, ha estudiat quina relació hi ha entre la composició de la flora microbiana intestinal i la depressió. L'article té com a primera autora Mireia Vallès-Colomer, osonenca que està fent la tesi doctoral al VIB.

Els autors van combinar dades del microbioma -el conjunt de genomes dels bacteris de l'intestí-, el diagnòstic mèdic de depressió amb el testimoni del participant sobre el seu estat depressiu i la seva qualitat de vida mental. Els 1.054 participants formen part del Projecte Flamenc de la Flora Intestinal.

Els resultats van mostrar que dos grups de bacteris, Coprococcus i Dialister, es trobaven en menor proporció en individus amb depressió. En canvi, estaven més presents en persones amb bona qualitat de vida. Finalment, un tercer grup de bacteris, Butyricicoccus, estava present en persones sota tractament antidepressiu.

Per confirmar els resultats, van fer les mateixes proves amb 1.063 persones del LifeLinesDEEP, un estudi genòmic que es desenvolupa a Holanda. Les dades van coincidir.

Confirmar la relació i buscar noves teràpies

Finalment, els autors van crear un catàleg del microbioma de l'intestí basat en l'habilitat dels bacteris per produir o degradar substàncies amb potencial per interactuar amb el sistema nerviós humà. Van relacionar-lo amb dades procedents de l'anàlisi de femtes d'un subgrup dels mateixos participants, que incloïa persones sanes i persones amb depressió sota tractament. Els resultats van revelar que hi havia una relació positiva entre la presència de bacteris que sintetitzen un metabòlit de la dopamina i la salut mental. La dopamina és un neurotransmissor que té menor activitat en les persones que tenen trastorns depressius.

Els autors expliquen que la recerca no permet establir una relació directa entre el microbioma i la seva interacció amb el cervell. Però sí que proporciona la base perquè la composició del microbioma pugui oferir dades sobre la resposta a la medicació. En tot cas, ressalten que aquests resultats necessiten la confirmació amb més proves experimentals. Si hi ha una relació causal, el següent pas serà intentar desenvolupar teràpies per modular el microbioma per tractar la depressió.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut