La torxa torna a cremar a l'Estadi Olímpic
La torxa torna a cremar a l'Estadi Olímpic
Barcelona

La flama olímpica torna a Barcelona 25 anys després dels Jocs

Esportistes i voluntaris han portat la torxa pels carrers de la ciutat fins a la plaça de Catalunya

RedaccióActualitzat

La plaça de Catalunya ha estat l'escenari principal de la celebració del vint-i-cinquè aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona. Aquest vespre s'ha fet una gran festa popular per commemorar aquest esdeveniment, que va canviar la ciutat. Després d'un acte institucional al Palauet Albéniz, diversos esportistes han portat la torxa olímpica, que ha recorregut 6 quilòmetres i mig pels carrers de la ciutat per arribar finalment a la plaça de Catalunya.

 

 

La torxa l'han portat esportistes olímpics de Barcelona 92 i Rio 2016, i també representants d'entitats ciutadanes. En total, 34 rellevistes. Elisabeth Maragall, medallista en aquells jocs i neboda de Pasqual Maragall, ha estat l'encarregada de fer el primer relleu. Els dos últims rellevistes han estat l'atleta paralímpica Teresa Perales i l'exjugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, "Epi", que també va ser el darrer a Barcelona 92.

 

 

L'anècdota de la nit ha estat quan el vent ha jugat una mala passada a Epi i ha apagat la flama de la torxa al final del recorregut. Tot seguit, l'exjugador de bàsquet del Barça ha intentat tornar-la a encendre amb una altra torxa que sí que tenia flama, però no ho ha pogut fer. Llavors ha optat per canviar-la i passar el foc a Antonio Rebollo. Rebollo va ser l'arquer i medallista paralímpic que el 1992 va encendre el peveter de l'Estadi Olímpic disparant una fletxa en flames. Com en aquella ocasió, l'arquer ha estat l'encarregat de fer l'encesa simbòlica de la plaça Catalunya, que ha donat pas a l'encesa simultània del peveter real a l'Estadi Olímpic.

A la plaça de Catalunya hi ha hagut diverses actuacions musicals, com la del grup Los Manolos, que durant els Jocs va immortalitzar la cançó "Amics per sempre" a ritme de rumba.

Homenatge a Pasqual Maragall

L'acte institucional al Palauet Albéniz ha consistit en un homenatge als atletes olímpics i paralímpics de Barcelona 92 i a tots els voluntaris. Un homenatge que ha tingut com a protagonista principal l'alcalde de la ciutat durant aquells jocs, Pasqual Maragall, que ha assistit a l'acte. Hi han estat presents l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els reis d'Espanya, entre altres personalitats polítiques.

 

 

Ada Colau ha recordat la importància que van tenir els Jocs Olímpics per a Barcelona.

"Avui celebrem el dia que vam dir 'hola' al món, el dia que milions de persones van descobrir la nostra ciutat, el nostre país i la nostra mediterraneïtat. I és que hi ha dies que no s'esborren de la memòria col·lectiva. I, sens dubte, el 25 de juliol de 1992 és un d'aquests dies, el dia en què Barcelona va enlluernar el món."

I ha remarcat el paper de Pasqual Maragall.

"Aquest motor dels Jocs i de la transformació de Barcelona té un nom i un cognom que tots coneixem molt bé: l'alcalde Pasqual Maragall. Gràcies, Pasqual, per haver-nos transmès el teu amor per la ciutat, pel teu coratge, per la teva determinació. Ens vas ensenyar a estimar i a enorgullir-nos de la nostra ciutat. Nosaltres, aquí, et volem dir que t'estimem i que ens sentim molt orgullosos que hagis estat el nostre alcalde."

Carles Puigdemont també ha dedicat una part del seu discurs a elogiar la feina que va fer Maragall.

"Un record molt especial per a l'alcalde d'aquella Barcelona Olímpica, Pasqual Maragall, que va saber teixir complicitats perquè aquella flama il·luminés un somni que perdura avui, 25 anys després, també de la mà de qui va ser president del COI en aquell moment, Joan Antoni Samaranch, que va contribuir, juntament amb el govern de la Generalitat d'aleshores, perquè aquests millors jocs de la història també parlessin en català."

Parlant, també, en català, Felip VI ha destacat que Espanya es va sentir orgullosa de Barcelona.

"Tot Espanya mirava Barcelona amb confiança. D'alguna manera, aquí ens revalidàvem davant del món. I, un cop van acabar els Jocs, va ser aclaparador el sentiment d'orgull. Puc dir que tot Espanya es va sentir orgullosa d'aquesta ciutat."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut