San Francisco

La flama olímpica recorre blindada els carrers de San Francisco

La flama dels Jocs Olímpics de Pequín ha recorregut els carrers de San Francisco enmig de fortes mesures de seguretat, fins al punt que el recorregut s'ha canviat a última hora i hi ha hagut confusió entre el públic, els manifestants i els periodistes. També s'ha escurçat de manera notable la cerimònia d'obertura dels relleus, que havia de durar una hora i no ha superat els deu minuts. Finalment, la flama ha desfilat per un carrer pràcticament lliure de manifestants, que s'han fet sentir en altres carrers de la ciutat nord-americana les hores prèvies al recorregut. L'objectiu dels organitzadors era evitar que els manifestants apaguessin la flama olímpica, com va passar ara fa pocs dies a París.

Actualitzat

La por d'accions per part dels manifestants ha marcat el recorregut de la flama olímpica per San Francisco. D'entrada, s'ha retallat la cerimònia de rebuda, d'una hora a deu minuts, i a més, no hi ha participat l'alcalde. La primera rellevista ha començat a córrer i de seguida ha entrat en un edifici del moll, on s'ha estat uns minuts, cosa que ha provocat el desconcert general.

Al cap d'una estona ha sortit de l'edifici un comboi d'autobusos i cotxes que, suposadament, duien la torxa, que tant el públic com els periodistes havien perdut de vista. El comboi ha seguit un recorregut diferent del que estava previst i finalment, a l'avinguda Van Ness, dos rellevistes han sortir d'un dels autobusos amb la flama.

A partir d'aquell moment, el símbol dels Jocs Olímpics ha "caminat" per la ciutat protegida per tres cordons policials, integrats per agents que corrien, els que anaven en bicicleta i el que es desplaçaven en moto. El recorregut final previst s'ha escurçat i s'ha evitat passar per llocs emblemàtics com el pont Golden Gate i el barri xinès. L'Ajuntament ja havia advertit que canviaria constantment l'itinerari sobre la marxa.

Convé destacar que el carrer, aleshores, estava lliure de manifestants, que sí que han omplert altres zones de la ciutat, tant els protibetants com els proxinesos. Les espectaculars mesures de seguretat pretenien evitar els incidents que han protagonitzat els manifestants pro Tibet a París i Londres.

Hores abans de l'acte oficial, la comunitat tibetana als Estats Units ha fet acte de protesta davant de l'Ajuntament, que ha comptat amb la participació de l'actor Richard Gere i el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu.

Després que molts grups en defensa dels drets dels tibetans han demanat a George Bush que no vagi a la inauguració dels Jocs de Pequín d'aquest estiu, la Casa Blanca no ha descartat que el president nord-americà modifiqui la seva agenda i, finalment, en cancel·li la seva assistència.

Abans de l'arribada de la flama a San Francisco ja havien començat les protestes. Tres manifestants, activistes del grup Estudiants per un Tibet Lliure, van escalar dimarts desenes de metres del Golden Gate i van desplegar pancartes a favor de la llibertat del Tibet. En concret, van penjar dos cartells amb els lemes "Un món, un somni. Llibertat per al Tibet" i "Llibertat per al Tibet".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut