París

La flama olímpica arriba a San Francisco, on ja han començat les protestes per la situació al Tibet

Després de l'accidentat recorregut a París, la flama olímpica ha arribat a San Francisco, l'única ciutat dels Estats Units on la flama farà parada. Per evitar incidents i davant dels primers senyals de protesta, l'alcalde de la ciutat ja ha anunciat canvis en el recorregut. Abans de l'arribada de la torxa a la ciutat californiana, tres activistes pro Tibet s'han penjat del conegut pont Golden Gate, des d'on han desplegat pancartes a favor de la llibertat del Tibet. Per la seva part, la comunitat tibetana als Estats Units promourà un acte de protesta, que comptarà amb la presència de l'actor Richard Gere i el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu.

Actualitzat

La flama olímpica ja ha arribat a San Francisco. Amb tot, les protestes no s'han fet esperar. Tres manifestants, activistes del grup Estudiants per un Tibet Lliure, han escalat desenes de metres del Golden Gate i han desplegat pancartes a favor de la llibertat del Tibet. En concret, han penjat dos cartells amb els lemes: "Un món, un somni. Llibertat per al Tibet" i "Llibertat per al Tibet".

Després del actes de protesta de París i Londres, les autoritats de San Francisco han intentat reforçar la seguretat per assegurar el pas de la flama "sense limitar el dret d'expressió dels manifestants", segons han informat les mateixes autoritats. En aquest sentit, el portaveu del Departament d'Estat, Sean McCormack, ha confirmat que les autoritats federals donaran tot el seu suport a la policia de San Francisco per garantir l'ordre.

Està previst que uns 80 corredors transportin la torxa uns 10 quilòmetres al llarg de la badia de la ciutat, l'única dels Estats Units on la flama olímpica farà parada. A última hora, i tot i que s'han previst zones específiques per als manifestants que protestin contra el govern xinès, l'alcalde de la ciutat ja ha anunciat canvis en el recorregut per evitar incidents i davant dels primers senyals de protesta.

Per la seva part, la comunitat tibetana als Estats Units ha previst un acte de protesta davant de l'Ajuntament, que comptarà amb la presència de l'actor Richard Gere i el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu.

En les últimes setmanes, la tensió entre les comunitats xinesa i tibetana a la ciutat ha augmentat considerablement fins al punt que els tibetans han demanat a les autoritats locals que cancel·lin l'acte.

D'altra banda, la candidata demòcrata Hillary Clinton s'ha sumat a les protestes i ha demanat al president George Bush que boicotegi la cerimònia d'obertura dels Jocs de Pequín.

L'accidentada visita de la flama a París

El recorregut de la flama va ser força accidentat aquest dilluns als seu pas per París. De fet, els organitzadors van haver d'apagar la flama momentàniament dues vegades per "motius tècnics" i, en vista del gran nombre de manifestants que intentaven boicotejar la marxa de la torxa i de la lentitud amb què avançava, van decidir continuar el recorregut en autobús en els trams en què l'afluència de manifestants era més important. Aquests incidents arribaven després dels que hi va haver el dia anterior a Londres.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut