Els assitents encencen la flama de la llengu a la tomba de Pompeu Fabra a Prada.
La tradicional encesa i pelegrinatge de la flama fa 45 anys que dura.
Prada

La Flama de la Llengua Catalana es renova a Prada i comença el seu pelegrinatge anual a Montserrat

La tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada, a la Catalunya del Nord, ha estat un any més el lloc escollit per renovar de la Flama de la Llengua Catalana. La flama ha començat el seu camí fins a Montserrat, on crema perpètuament.

RedaccióActualitzat

La tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada, a la Catalunya del Nord, ha estat un any més el lloc escollit per renovar la Flama de la Llengua Catalana. La flama ha començat el seu camí fins a Montserrat, on crema perpètuament.

En la seva 45a edició, el tradicional acte reivindicatiu ha estat organitzat per cinc entitats excursionistes de Reus i el Casal Català del Conflent. Unes 200 persones han participat en aquest esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu i alhora festiu en suport de la llengua i la cultura catalana.

Com cada any, la flama s'ha encès a la tomba de Pompeu Fabra. Francesc Escoda, portaveu de les entitats organitzadores, ha explicat que la renovació de la flama és una oportunitat d'enfortir el compromís amb la llengua catalana, d'una banda, i de retre homenatge a la figura de Pompeu Fabra.

Història de la renovació de la Flama

Va ser el 1968 quan, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, davant la seva tomba, la seva filla Carola va encendre per primera vegada la Flama.

La flama es va portar per camins de muntanya durant una setmana fins al monestir de Montserrat, on s'encengué la llàntia votiva que va quedar instal·lada a l'atri de l'església. A la llàntia s'hi pot llegir aquesta llegenda: "Flama de la llengua catalana. Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble'".

L'any següent, amb motiu del primer aniversari d'aquell acte, es va acordar que cada any una entitat diferent organitzaria la Renovació de la Flama el diumenge més pròxim a la data de naixement de Fabra, el 20 de febrer de 1868. Així, la primera renovació de la Flama va tindre lloc el 1970, i fins als nostres dies.

Anar al contingut