El rei emèrit, Joan Carles I (Efe/Mario Ruiz)
Imatge d'arxiu del rei emèrit, Joan Carles I, el 10 de març de 2018, a Santiago de Xile (Efe/Mario Ruiz)

La Fiscalia vol seguir investigant Joan Carles I i diu que s'obren "noves perspectives"

En canvi, demana arxivar la querella d'Òmnium contra el rei emèrit per frau fiscal i blanqueig

Actualitzat

La Fiscalia del Suprem afirma que s'ha de continuar investigant el rei emèrit, Joan Carles I, pel presumpte pagament de comissions en les obres de l'AVE a la Meca. Assegura que les diligències --que se centren en l'etapa posterior a l'abdicació-- "han avançat des de la seva iniciació qualitativament i quantitativament".

La Fiscalia també diu que la comissió rogatòria a Suïssa "obre noves perspectives" que caldrà complementar amb noves diligències.  

És el que expressa en un informe signat pel fiscal Juan Ignacio Campos, que al·lega que les diligències vinculades a la petició que s'ha fet a Ginebra "sens dubte obriran un ventall de possibilitats impossibles de valorar en aquest moment."

El juny passat, la Fiscalia del Suprem va assumir les indagacions que fins llavors dirigia Anticorrupció sobre el presumpte pagament de comissions en la construcció de l'AVE a la ciutat santa musulmana. L'objectiu era determinar la possible rellevància penal des del juny del 2014, quan el rei emèrit va abdicar i amb això va perdre la inviolabilitat.

Quatre mesos després, la Fiscalia recorda que la investigació no està completa i s'ha de complementar amb la informació enviada per Suïssa. Vol continuar indagant abans de plantejar al Suprem si considera oportú obrir o no una causa penal.

El rei emèrit d'Espanya Joan Carles en una imatge d'arxiu (REUTERS / Francois Lenoir/ File Photo)
El rei emèrit d'Espanya Joan Carles en una imatge d'arxiu (REUTERS/ Francois Lenoir / File Photo) (REUTERS/Francois Lenoir)

 

Vol que s'inadmeti la querella d'Òmnium

En el mateix escrit, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat que no s'admeti la querella presentada per Òmnium Cultural contra el rei Joan Carles pels suposats delictes de corrupció, blanqueig de capitals i de frau fiscal relacionats amb l'origen de la seva fortuna en comptes a l'estranger. L'associació cultural també va demanar que es bloquegessin els comptes del monarca a Suïssa.

El ministeri fiscal diu que la Constitució reconeix la inviolabilitat personal absoluta del rei emèrit pels delictes que podria haver comès abans del 2014, any en què va abdicar. I afegeix que és "evident" que els "delictes suposadament comesos" haurien estat anteriors a la data, el 19 de juny de fa 6 anys.

Per la seva part, Òmnium ha lamentat que la Fiscalia hagi triat el dia 1 d'octubre per demanar l'arxivament de la querella contra el rei emèrit i els acusa de treballar per protegir, segons diu l'entitat, les vergonyes del Borbó.

 

 

ARXIVAT A:
BorbonsMonarquiaCasa Reial espanyola Tribunal Suprem Corrupció
Anar al contingut