Ferran López al costat de Trapero el primer dia que va anar a declarar a l'Audiència Nacional
Ferran López al costat de Trapero el primer dia que va anar a declarar a l'Audiència Nacional
Madrid

La fiscalia vol que declarin Albert Batlle i Ferran López en el judici a Trapero

La fiscalia demana que declarin mig centenar de testimonis: No hi ha ni Sànchez, ni Cuixart ni Quim Forn

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat elevava aquest divendres la petició de pena a la cúpula dels Mossos de sedició a rebel·lió. En l'escrit de conclusions provisionals, la fiscalia demana que testifiquin persones clau a la conselleria d'Interior i als Mossos, abans i durant els fets de l'1 d'octubre.

Entre els testimonis que vol la fiscalia, hi ha l'exdirector general de la policia catalana, Albert Batlle, que va abandonar el càrrec dos mesos i mig abans del referèndum; i l'excomissari en cap del cos, Ferran López, que va substituir Trapero durant l'aplicació del 155.

El judici començarà amb la declaració dels 4 processats, i es veuran fotografies i vídeos del 20 de setembre i de l'1 octubre.

El ministeri fiscal demana mig centenar de testimonis. Només dos són civils, la secretària judicial que va intervenir al Departament d'Economia el 20 de setembre i l'exdirector dels Mossos Albert Batlle. Batlle havia estat cap polític del major Trapero, i va dimitir del seu càrrec mesos abans del referèndum.

Testimoni protegit a Lleida

A part de Ferran López, la fiscalia també demana que declarin altres mossos. Hi figura un agent de Lleida, a qui la justícia ha donat l'estatus de testimoni protegit. Aquest mosso també serà testimoni en la causa contra el procés al Suprem.

A la fiscalia li interessa també que s'expliquin els autors dels atestats i dels informes dels escorcolls dels dies previs al referèndum i de l'actuació dels Mossos el mateix dia 1 d'octubre. Informes que pretenen demostrar que els Mossos no van actuar. Són, sobretot, escrits de policies nacionals i guàrdies civils.

De los Cobos, sí; Forn, no

Per a la fiscalia serà rellevant la declaració de Diego Pérez de los Cobos, l'aleshores coronel, ara general, que va coordinar el dispositiu policial de l'1 d'octubre.

Serà el primer testimoni a declarar, mentre que el ministeri fiscal no ha citat ni Jordi Sànchez, ni Jordi Cuixart, que el 20 de setembre, davant d'Economia, van estar en contacte amb el major Trapero i amb la intendent Laplana. Tampoc Joaquim Forn, conseller d'Interior aleshores.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàMossos d'EsquadraRebel·lióSedició
Anar al contingut