Entrada de la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya.
La Fiscalia Superior de Catalunya ultima la querella pel 9-N.
Barcelona

La fiscalia té preparada una querella contra Artur Mas i Joana Ortega per possibles delictes durant el 9-N

La querella es podria presentar aquest dimecres i no es descarta ampliar-la a la consellera d'Ensenyament

RedaccióActualitzat

La Fiscalia Superior de Catalunya ja té sobre la taula la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta, Joana Ortega, per possibles delictes durant el 9-N. Molt probablement la presentarà aquest dimecres i la podria ampliar a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, com a responsable dels locals on es va dur a terme la votació. Quedarien al marge de la denúncia els directors d'escola i altres funcionaris implicats en l'organització. 

La querella acusaria els responsables polítics de prevaricació i desobediència, uns delictes que estan penats amb entre 7 i 10 anys d'inhabilitació i 6 mesos i 1 any de presó, respectivament.

La possibilitat que es presenti una querella contra el govern per la votació de diumenge ha estat una especulació des de l'endemà del 9-N.

La Fiscalia Superior de Catalunya ja va obrir diligències la vigília del procés participatiu i va demanar que la Generalitat digués si havia ordenat obrir els instituts i que s'identifiquessin les persones responsables de facilitar l'accés als locals. El mateix dia de les votacions, no es van fer identificacions, Mas va deixar clar que el responsable últim era ell i Interior va remetre la llista de locals públics oberts per al procés. L'escrit de la Generalitat no especificava noms ni cognoms de ningú i indicava que el responsable de l'acció d'obrir els locals era la Generalitat. 

A més d'aquesta informació, la Fiscalia Superior de Catalunya podria incloure en la querella la denúncia que el sindicat d'ultradreta Manos Limpias va presentar contra Mas i alguns consellers. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no l'ha admès a tràmit perquè està a l'espera de què fa el Ministeri Públic. I també hi podria sumar les denúncies que particulars i partits com UPyD i PxC van presentar contra la votació. 

Dos dies després del 9-N, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha avançat que hi haurà querella, tot i que l'ha situada aquest mateix dimarts. El govern ja ha rebutjat que sigui el PP el que faci de "portaveu de la fiscalia" i ha reclamat una separació real de poders. En aquest sentit, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha assegurat que es pronunciaran sobre el 9-N, però sense precipitació, i ha negat que treballin amb pressions del govern espanyol.  

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut