Primera foto conjunta dels nou líders sobiranistes empresonats des del judici al Suprem (EFE / Quique Garcia)
Primera foto conjunta dels nou líders sobiranistes empresonats des del judici al Suprem (EFE/Quique Garcia)

La Fiscalia recorre el tercer grau dels líders independentistes

Ara cal veure si els jutges de vigilància penitenciària accepten la petició més immediata de la Fiscalia: que el seu recurs sigui suspensiu

Carles CostaActualitzat

La Fiscalia ha presentat recursos contra el tercer grau dels líders independentistes: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Ara, tot dependrà de la valoració que en facin els jutges de vigilància penitenciària: el que s'encarrega de la presó de Lledoners i el que porta els centres de les dones de Barcelona i de Puig de les Basses.

Els magistrats podrien decidir suspendre el tercer grau fins que es pronunciïn sobre el fons de la qüestió, que és el que demana la Fiscalia. Això suposaria que els líders independentistes tornarien a la presó i només podrien sortir amb permisos puntuals, com ja va passar amb els presos de Lledoners a l'estiu.

També podria passar que els jutges mantinguin, de moment, el tercer grau, com va passar amb Carme Forcadell i Dolors Bassa.

 

Quins elements tindran sobre la taula els dos jutges de vigilància penitenciària per decidir?

A diferència de l'altre cop que els van donar el tercer grau a l'estiu, ara hi ha una interlocutòria del Suprem en contra d'aquest règim penitenciari. Al desembre, l'alt tribunal va tombar el tercer grau als nou líders independentistes perquè el considerava "prematur". A més, el text contenia un dur advertiment a l'administració penitenciària catalana. Els deia que no podien "disfressar un tractament privilegiat" amb una reinterpretació de la sentència del procés.

Però també cal tenir en compte que tots dos jutges de vigilància penitenciària es van pronunciar a favor del primer tercer grau concedit als presos del procés, el de l'estiu. Van recordar que no es tracta de cap privilegi, sinó d'una forma de complir la pena a la qual tenen dret, si els equips que els segueixen més de prop a les presons així ho valoren en els seus informes.

Mantindran el seu criteri o hi pesarà més l'opinió del Suprem? En tot cas, el primer pas serà veure si els jutges de vigilància penitenciària accepten la petició més immediata de la Fiscalia: que el seu recurs sigui suspensiu. Si ho accepten, els presos del procés haurien de tornar a la presó, fins que no es resolgui sobre el fons de la qüestió.

 

 

La Generalitat va concedir el tercer grau als presos independentistes el 28 de gener, cosa que els ha permès fer campanya per a les eleccions d'aquest diumenge.

Entre els motius que va argumentar el Departament de Justícia per validar la proposta feta per les juntes de tractament de les presons hi ha el fet que tots ells estaven a punt de superar una quarta part de la condemna i que ja havien passat sis mesos des del primer cop que van assolir el règim de semillibertat, que va tombar el Tribunal Suprem.

 

 

ARXIVAT A:
Carme ForcadellJordi TurullJordi CuixartProcés catalàGovern empresonatOriol JunquerasDolors BassaRaül RomevaJoaquim FornJosep RullJordi SànchezJudici procés
Anar al contingut