Madrid

La fiscalia rebutja imputar alts càrrecs de la CNMV per l'escàndol de Gescartera

Segona jornada a l'Audiència Nacional del judici de Gescartera, el procés per un dels escàndols financers més importants de l'estat espanyol. Aquest dimarts la fiscalia ha rebutjat la imputació de diversos càrrecs de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, com van demanar en la primera sessió tant la defensa com l'acusació per "delictes d'estafa o frau". Unes 4.000 persones van quedar afectades per l'estafa, i el forat econòmic va arribar als 50 milions d'euros. El fiscal demana 11 anys de presó per a Camacho i els seus principals col·laboradors, acusats d'apropiació indeguda i falsedat. Per a la resta de processats, en demana vuit. Sis anys després d'haver esclatat l'escàndol, encara no se sap on són els diners.

Actualitzat

L'endemà que diverses acusacions particulars i populars tornessin a insistir a demanar la nul·litat de l'obertura del judici oral, dictada fa dos anys per la jutge d'instrucció Teresa Palacios, el ministeri públic ho ha rebutjat. En aquest sentit, el fiscal Vicente González Mota ha recordat que en l'obertura del judici es va acusar 14 persones, entre elles Antonio Camacho, i que la jutge Palacios va exculpar 39 persones més, contra qui l'acusació havia presentat càrrecs i entre les quals hi havia l'expresidenta de la CNMV, Pilar Valiente, i l'expresident de l'organisme regulador Luis Ramallo, a qui no es va imputar perquè ni tan sols se'ls va prendre declaració.

El fiscal també ha rebutjat les demandes de les acusacions que persegueixen la responsabilitat civil de l'Estat i, en concret, ha rebutjat la imputació de l'exsecretari d'Hisenda Enrique Giménez Reyna, així com dels representants d'entitats financeres com l'HSBC, Bankinter, Deutsche Bank, tot i que van ser imputats durant la instrucció.

Pel que fa a la responsabilitat civil subsidiària de Caja Madrid, el fiscal ha volgut aclarir que no s'actua contra l'entitat per la seva solvència o perquè no s'hagi pogut provar la responsabilitat civil de l'Estat, sinó perquè hauria infringit la llei amb els seus contractes de subcustòdia de valors, ja que no van notificar als clients de Gescartera que tenien comptes a Caja Madrid Bolsa. La fiscalia també ha criticat que els advocats de La Caixa, per a qui demana responsabilitat civil subsidiària, s'hagin defensat dient que no va tenir accés a documents del sumari, com també ho han fet els advocats de dos extreballadors de l'entitat imputats.

D'altra banda, tant el fiscal com el Fons de Garantia d'Inversions s'han oposat a les noves peticions de prova perquè "podrien produir dil·lacions per a la resolució del judici".

La primera sessió del judici pel "cas Gescartera" va servir perquè 23 acusacions particulars i populars diferents tornessin a insistir a demanar la nul·litat de l'obertura del judici oral, que volen fer servir com a via per buscar la responsabilitat civil de l'Estat i recuperar quelcom més que els 26 milions d'euros en indemnitzacions concedides pel Fons de Garantia d'Inversions (Fogain). Consideren que el tribunal no s'ha pronunciat sobre les peticions d'imputació de diversos responsables de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

També va demanar ahir la nul·litat l'advocat de la defensa de Caja Madrid, en considerar que no hi ha ni motius ni proves per demanar la responsabilitat civil subsidiària de l'entitat financera, un extrem en què confien diverses de les acusacions per recuperar part dels 50 milions d'euros del forat patrimonial de Gescartera.

Les primeres declaracions dels catorze imputats no s'espera que es facin fins la setmana que ve.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut