Barcelona

La Fiscalia presenta una querella contra Millet i Montull pels tràmits de requalificació per a la construcció de l'hotel del Palau

La Fiscalia de Delictes Urbanístics ha presentat una querella criminal contra els principals imputats en el "cas Palau", Fèlix Millet i Jordi Montull, pels delictes d'apropiació indeguda i tràfic d'influències. L'acusació és conseqüència dels tràmits de requalificació engegats per construir un hotel al costat del Palau de la Música. El fiscal també recrimina a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que autoritzessin la construcció de l'hotel i en titlla l'actuació d'irregular.

Actualitzat
Nova querella de la Fiscalia contra Fèlix Millet i Jordi Montull. Els acusa de tràfic d'influències i apropiació indeguda en l'operació urbanística per construir un hotel al costat del Palau de la Música. El fiscal diu que podria haver-hi més imputats.

Fèlix Millet va comprar l'any 2003 els tres edificis de l'escola La Salle Comtal i planejava fer-hi un hotel. Però va topar amb un problema: els tres edificis estaven qualificats com a equipaments. Si volia tirar l'obra endavant, necessitava requalificar-los com a habitatges. La Fundació Palau, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona pacten el 2006 una permuta. En concret, traslladar la qualificació d'habitatge d'un edifici, propietat del govern català, situat al carrer de la Ciutat número 1 als tres edificis comprats per Fèlix Millet. Després d'aquest acord, per construir l'hotel només quedava continuar els tràmits administratius.

A partir de la denúncia dels veïns, dels convenis firmats i de les investigacions dels últims mesos, la Fiscalia s'ha querellat només contra Fèlix Millet i Jordi Montull per tràfic d'influències i apropiació indeguda. Però en el seu escrit, la Fiscalia també denuncia actuacions de les administracions per afavorir interessos privats.

Segons el fiscal, el conveni amb el Departament d'Economia va permetre guanys de 3,6 milions d'euros al Palau pel sol fet de tenir la propietat dels immobles i aconseguir-ne la requalificació. El conveni també hauria permès que els beneficis de l'operació anessin a mans privades, a l'empresa que construiria l'hotel, Olivia Hoteles. A més, la Generalitat no hauria reclamat que es diposités un aval per garantir el cobrament dels 5,5 milions d'euros de compensació. L'edifici de la Generalitat va perdre valor per passar d'una qualificació d'habitatge a una d'equipament.

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha defensat la "netedat" de la seva gestió i el Departament que encapçala ha emès un comunicat en què es mostra disposat a col·laborar en tot el que calgui i reitera que les actuacions s'han ajustat sempre a la legalitat. 

A l'Ajuntament de Barcelona, el fiscal li recrimina que aprovés tirar a terra els edificis de La Salle catalogats sense l'informe favorable de Cultura.

La querella assegura també que el consistori va amagar que Millet va cedir la propietat dels immobles a Olivia Hotels i que, en l'operació, el municipi va perdre 1.300 m2 de sostre per fer-hi habitatges socials.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut