La ministra de Defensa, Margarita Robles (EFE)
La ministra de Defensa, Margarita Robles (EFE)

La Fiscalia no veu delicte d'odi en el xat de militars que parlava d'afusellar espanyols

Diu que és una conversa privada entre amics i ordena tancar-ne la investigació

Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Exèrcit espanyol

La Fiscalia Provincial de Madrid no veu delicte d'odi en el xat dels militars en què es parlava de fer un cop d'estat i afusellar 26 milions de persones.

Considera que és una conversa privada entre amics, en què els participants parlen en confiança, i que està emparada per la llibertat d'expressió i d'opinió. I no hi veu cap intenció de fer públiques les opinions compartides més enllà del grup de WhatsApp.

La Fiscalia no hi troba res que faci pensar que el grup es va crear per promoure, fomentar o incitar l'odi, l'hostilitat o la violència cap a ningú, i diu que els participants només volen mostrar "un descontentament amb la situació política".

Per això, el ministeri públic ordena tancar la investigació oberta al desembre a instàncies del Ministeri de Defensa. Els missatges, que parlaven de fer un cop d'estat i afusellar "26 milions de fills de puta", s'intercanviaven en un grup format per membres de la XIX promoció de l'Acadèmia General de l'Aire.

La fiscalia destaca que tots ells ja estan jubilats i no són militars en actiu. La ministra de Defensa, Margarita Robles, en canvi, va ser molt crítica amb els missatges d'aquest xat, que va qualificar de "manifestacions que repugnen al respecte degut en una societat democràtica".

Els integrants del xat també havien enviat una carta al rei Felip en què acusaven el govern d'assetjar el poder judicial i de ser una amenaça per a la separació de poders i la "unitat nacional". I mostraven el seu suport i lleialtat al monarca.

Per a la fiscalia, els termes utilitzats es podrien considerar "inapropiats, excessius o desafortunats", però considera que "en una societat democràtica avançada" no es poden equiparar les idees o opinions als actes materials.

La decisió arriba només dos dies després que s'hagin fet públiques noves informacions polèmiques sobre alguns membres de l'exèrcit espanyol per defensar postulats feixistes. Les acusacions afecten diversos comandaments en actiu que es dediquen a la formació de cadets.
 

 

ARXIVAT A:
Feixisme Exèrcit espanyol
Anar al contingut